Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvisthamrabacken förbereds för vintern: "Vi måste hålla samma standard som i fjällen"

225 meter backe står i väntans tider. Toppmoderna snökanoner likaså. I Kvisthamra pågår febril aktivitet inför vintersäsongen.

Annons

Ronny Segevall, ordförande i Friluftsfrämjandet, Norrtälje, ser fram mot årets säsong i Kvisthamrabacken.

Höstens intensiva förberedelser i Kvisthamrabacken pågår för fullt innan snön är på plats. Gräs och vass har röjts, pumpar och rör har lagats och skidliften servats, bland mycket annat. Förhoppningen är att snart få starta snökanonera.

– För att kunna göra snö behöver det helst vara minst fem minusgrader dygnet runt i en vecka. Det brukar det bli tidigast kring nyår här i Norrtälje, säger Ronny Segevall, ordförande i Friluftsfrämjandet, Norrtälje.

Minst en meter tjockt, packat snölager krävs innan man kan åka.

Han kollar väderprognoserna flitigt för att se om det blir ihållande kyla tillräckligt länge. Innan man kan göra första åket har minst en meter tjockt lager med snö packats i backarna. Det är ett måste om det ska hålla i säsongens tre månader. Ronny tror backen tidigast är klar i mellandagarna. Vissa år har det dröjt ända till mitten av januari innan kylan infunnit sig.

– Vi hoppas på tidigare, förstås, men vi har ytterst sällan hunnit klart innan jul. Det är vanligast att backarna står redo i början av januari.

Beronde på hur många ideella krafter som hjälper till, tar det från att snökanonerna börjar jobba tills allt står klart, ungefär en och en halv vecka. Förra året hade kvisthamrabacken rekordmycket snö, tack vare kanonerna. Men förbättringar ska göra att det kommer gå att producera snö ännu tidigare.

I år hoppas Ronny Segevall att kanonerna kan börja göra snö redan vid ett par minusgrader.

– Kraven har ökat. Vi måste hålla samma standard som i fjällen, annars kommer inte folk. Så nu ska snökanonerna förbättras ytterligare så att de ska kunna göra snö även vid ett par minusgrader.

FOTNOT: På Kvisthamrabackens Facebook-sida finns de senaste uppdateringarna om anläggningens status och på Roslagens Alpina Klubb finns bland annat information om skiduthyrning.

Förutom skidbackar och skidlift, finns separat pulkabacke, kafé och värmestuga och grillplats i Kvisthamrabacken i Norrtälje.

Roslagens alpina klubb hyr ut skidor i kvisthamrabacken.

Mer läsning

Annons