Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amir Khavari är en av tusentals flyktingar som ska utvisas

Utvisningshotade Amir Khavar är hazar, en folkgrupp som hotas av talibaner. Lördagen den 20 oktober deltog han i en demonstration på Sergels torg mot utvisningen av hazarer.
– Vart ska vi hazarer ta vägen? frågar han.

Annons

Anneli Tzannes i Norrtälje hjälper Amir Khavari att överklaga utvisningsbeslutet.

Sakta men säkert hade Amir Khavaris familj med mamma, pappa och två småbröder byggt upp ett någorlunda skyddat liv i Afghanistan. Familjen tillhör den av talibaner förföljda minoritetsgruppen hazarer. Det är en folkgrupp som genom århundranden fått utstå såväl försök till utrotning som förföljelse. Och så sker fortfarande. Många självmordsdåd i regionen riktar sig mot just hazarer. Men Amirs pappa hade lyckats få såväl jobb som vaktmästare som bostad åt sin familj i en skola.

Under 2014 förvandlades dock allt över en natt. Talibaner hotade spränga skolan eftersom skolan även hade flickor som elever, berättar Amir. Hans pappa fick veta detta och larmade polisen. Sedan flydde han med sin familj.

– Vi åkte i en täckt bil från bergen till gränsen, säger Amir som berättar att när familjen väl var i någorlunda säkerhet återvände fader till hemstaden för att hjälpa till att skydda skolan.

Sedan dess är fadern försvunnen, säger Amir. Det enda familjen fått veta är att flera dödades vid den sammandrabbning som ägde rum vid skolan. Kanske är en av de döda Amirs far.

– Vi vet inte, säger Amir och rycker uppgivet på axlarna.

Han är mycket ledsen. Han är en av alla de tusentals landsmän som ska utvisas från Sverige till Afghanistan. Han har just fått sitt andra utvisningsbeslut. Han har en enda möjlighet kvar att överklaga. Han sitter i soffan hemma hos Anneli Tzannes i Norrtälje. Där bor han sedan maj då Migrationsverket beslutade att Amir fyllt 18 år och inte längre hade rätt att bo på kommunens flyktingboende i Nysättra.

Läs mer: Återvändandeavtalet skapar oro på Väddö folkhögskola

Själv säger han att han fyller 18 först i februari nästa år. Hans plan var att läsa klart gymnasiet och sedan plugga till socionom på universitetet. Planen var också att få hit sin mamma och sina småbröder.

–  Vart ska vi hazarer ta vägen? frågar Amir Khavari som går på Rodengymnasiet i Norrtälje. Han är en av alla tusentals hazarer som trott sig kunna få en tillflyktsort i Sverige men som nu ska utvisas.

Amir var 15 år när han beslutade att ge sig iväg på den farliga resan till Europa tillsammans med en vän. Han hade då tillsammans med modern och bröderna tagit sig vidare till Iran där de fortfarande lever gömda som illegala migranter.

De två vännerna hade inga pengar. De lyckades tjäna ihop till en biljett på båten från Turkiet över till ön Chios i Grekland. Men när båten nådde kusten slogs den sönder av klipporna och alla hamnade i vattnet. Amir som inte kan simma lyckades ta sig upp på en klippa och var därmed räddad.

Amir tog sig till Aten där han fick jobb på en restaurang i tre månader. Han tjänade tillräckligt med pengar för att ta sig vidare. Först kom Amir till ett läger i Ungern. När han släpptes ut därifrån kom han med ett tåg till München och vidare med buss till Hamburg, Danmark och Malmö.

Då var de intjänade pengarna för länge sedan slut och han fick gömma sig på ett tåg från Malmö till Stockholm dit han anlände i februari 2015 – efter fem månader på flykt.

Men nu vet han ingenting längre. Utvisas han blir det till Kabul där han inte har några anhöriga eller bekanta.

- I Afghanistan riskerar jag att kidnappas eller dödas av talibanerna av en enda anledning: jag är hazar, säger han och tittar rakt in i kameran.

– Vart ska vi hazarer ta vägen? frågar han.

FAKTA: Återvändandeavtalet

Många afghaner som sökt asyl de senaste åre har nekats uppehållstillstånd. I de fall där det polisen har behövts tvångsutvisa personer har det varit svårt eftersom det inte gått att samarbeta med afghanska myndigheter.

Den 6 oktober slöt Sverige och Afghanistan ett avtal om att afghaner som inte får uppehållstillstånd i Sverige kan återvända till Afghanistan.

Lördagen den 22 oktober hölls en demonstration mot utvisningarna av hazarer på Sergels torg.

Mer läsning

Annons