Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21 polischefer hos kommunen för att lära om värdegrundsarbete

21 polischefer inom polisområde Stockholm nord besökte på onsdagen Norrtälje kommun för att höra hur Norrtälje kommun arbetar med värdegrundsarbete och jämställdhet. NT var på plats när polisen fick diskutera värderingsfrågor.

Annons

– Vi har en värdegrund inom polisen, men vi vill veta hur vi kan jobba med den rent praktiskt. Där har vi en del att lära, säger Patrick Ungsäter, chef för polisområde Stockholm Nord.

Han har tagit med sig polisområdets ledningsgrupp till Norrtälje för att få höra om hur kommunen arbetar med sin värdegrund som togs fram under förra året.

Kommundirektör Ulla-Marie Hellenberg berättar om hur kommunen tagit fram ett spel som personalen inom alla verksamheter har fått eller kommer att få spela. Medarbetare har fått anmäla sig frivilligt för att bli spelledare. Spelet innehåller frågor om hur man som medarbetare ska göra i olika situationer. Situationerna bygger på medarbetares riktiga upplevelser från jobbet.

När en arbetsgrupp spelat får deras chef veta vilka frågor som diskuterats länge och vilka gruppen haft svårt att nå rätt svar på. Dessa frågor ska sedan diskuteras på arbetsplatsträffar.

Polischeferna får diskutera värderingsfrågor i grupp. I uniform: Patrick Ungsäter polisområdeschef, och Björn Cewenhielm, lokalpolisområdeschef i Norrtälje.

Polischeferna får prova att diskutera tre frågor från spelet. De handlar om vad man gör om man misstänker att en kollega tar mutor, om chefen inte tycker att en medarbetares partner av samma kön ska få komma på personalfesten där respektive bjuds in, och om man ser att en medarbetare uttrycker sig nedsättande om en namngiven person på sociala medier.

Polischeferna diskuterar länge kring svarsalternativen, där ett är önskvärt, ett acceptabelt och två fel, enligt värdegrunden. (De klarar det utmärkt. Ingen polis uttrycker oacceptabla åsikter.)

Ulla-Marie Hellenberg, kommundirektör i Norrtälje.

– En del medarbetare tyckte att det var tramsigt först, men efter tio minuter griper det tag, säger Ulla-Marie Hellenberg.

Hon är också noga med att poängtera att värdegrundsarbetet måste följas upp. Först måste man veta vilken nivå man ligger på innan och sedan ser man genom interna och externa undersökningar hur medarbetare och invånare upplever att kommunen lever upp till ledorden. Syftet är att det ska bli bättre för både anställda och invånare, att förbättra effektiviteten och ta vara på varje medarbetares kompetens.

– Det är en bra utgångspunkt för vårt arbete, säger Patrick Ungsäter efter övningen.

– Jag kommer att låta ledningsgruppen i lokalpolisområde Norrtälje träffa Ulla-Marie. Jag vill se ett utökat samarbete med kommunen, säger Björn Cewenhielm, chef för lokalpolisområde Norrtälje.

Fotnot. Kommunens värdegrund är "Invånaren först. Allas lika värde. Höga förväntningar."

Patrick Ungsäter är chef för polisområde Stockholm Nord.

FAKTA: Polisens organisation

Polisområde Stockholm nord innehåller sju lokalpolisområden:

Norrtälje – Norrtälje

Täby – Täby, Danderyd, Vallentuna, Österåker, Vaxholm

Solna – Solna och Sundbyberg

Sollentuna – Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna

Järfälla – Järfälla och Upplands-Bro

Rinkeby – Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta

Vällingby – Vällingby-Hässelby, Bromma, Ekerö

Ledningsgruppen består av lokalpolisområdeschefer, sektionschefer och polisområdeschefen Patrick Ungsäter.

Mer läsning

Annons