Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtälje tredje bästa kommun på valfrihet

Möjligheten att välja mellan olika skolor, förskolor och äldreboenden ökar i svenska kommuner. Allt fler kommuner har öppnat upp för entreprenader och valfrihetssystem inom förskola, äldreboenden och i vården. Antalet friskolor ökar också stadigt.

Annons

En färsk undersökning från Almega visar att valfriheten inom skola och omsorg ökat i 90 av landets kommuner sedan 2005.

Norrtälje rankas i undersökningen som Sveriges tredje bästa kommun på valfrihet i välfärden. Sedan förra mätningen har valfriheten ökat inom både skola och äldreomsorg, och i dag är kommunen en av få i landet där det finns fler än fem alternativ inom alla undersökta områden.

Valfriheten i välfärden är uppskattad hos den stora majoriteten av medborgarna. Enligt en opinionsmätning från Handelns utredningsinstitut, exempelvis, vill nästan 70 procent ha mera valfrihet i vården än i dag.

Genom att låta privata entreprenörer utföra delar av välfärdstjänsterna får skattepengarna också en dubbel verkan dels ökar valfriheten för kommuninvånarna, dels stimuleras de lokala tjänsteföretagen.

Denna lokala stimulans är ett av de starkaste näringspolitiska instrument kommunerna har till sitt förfogande. Utgifterna för välfärdstjänster är bland de största budgetposterna för svenska kommuner. Även i små kommuner uppgår de till flera hundra miljoner kronor.

Politiker i kommuner utan alternativ i välfärden försvarar sig ofta med att kommunen är för liten. Vår undersökning visar dock att även mycket små kommuner klarar av att erbjuda medborgarna alternativ inom skola och omsorg. Munkfors, Sveriges nionde minsta kommun med 3 900 invånare, lyckas till exempel erbjuda alternativ inom både skola, förskola och äldreboenden. Flera av de kommuner där valfriheten ökat mest är också bland de minsta i landet.

Finns den politiska viljan att erbjuda alternativ så går det alltså i alla kommuner. Vår undersökning visar också att det inte finns något samband mellan politisk majoritet och graden av valfrihet. I praktiken är frågan inte alls samma stridsfråga som den ibland utmålas som i den allmänna debatten.

I allt fler kommuner är det i dag en självklarhet att medborgarna ska kunna ha olika utförare av välfärdstjänster att välja mellan. För att denna positiva utveckling ska fortsätta måste lokala politiker själva bidra till att en marknad för välfärdstjänster skapas. Den lokala kommunen måste tydligt visa sina ambitioner att släppa in entreprenörer och att blir en trovärdig och långsiktig affärspartner.

I samband med att kommunen gör investeringar i välfärden bör man deklarera vilka delar av dessa som är aktuella för eventuell privat drift. Till exempel kan kommunen redan vid planeringen av en ny skola meddela att man gärna ser att denna drivs av en privat aktör och också aktivt söka upp tänkbara entreprenörer.

Norrtälje är ett gott exempel på värdet av stor och ökande valfrihet och mångfald i välfärden. När valfriheten ökar för medborgarna och gynnas nyföretagandet i tjänstesektorn. Vi hoppas att mångfalden inspirerar politiker i ännu fler kommuner. Både i stora och små, röda och blå.

Annons