Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtälje kommun är dubbel vinnare

Annons

I fredags presenterade regeringen ett extra stimulanspaket på 8,3 miljarder kronor för 2009. Tillsammans med den ordinarie budgeten som beslutas av riksdagen 19 december innebär det att staten stimulerar den svenska ekonomin med runt 40 miljarder kronor 2009 jämfört med 2008.

En viktig del i stimulanspaketet är införandet av ett särskilt skatteavdrag för arbetskostnader i samband med reparation, ombyggnad och tillbyggnad (ROT). Avdraget innebär att ägaren till ett hus eller lägenhet får halva arbetskostnaden i skattereduktion upp till 50 000 kronor per år och denna reduktion betalas av staten.

Detta avdrag kommer att vara särskilt värdefullt för just Norrtälje. Vår kommun skiljer sig på flera sätt från genomsnittskommunen.

En viktig skillnad mot genomsnittskommunen är att vi har väldigt många småhus och bostadsrättslägenheter. Totalt sett finns det runt en privatägd bostad per invånare. En annan skillnad mot andra kommuner är att vi har en större andel av befolkningen som arbetar inom olika byggrelaterade yrken. Av dessa anledningar så kommer ROT-avdraget att vara särskilt gynnsamt för arbetsmarknaden i Norrtälje.

Men även Norrtälje kommuns ekonomi blir en vinnare på ROT-avdraget. I dag förekommer det troligen rätt mycket svartarbete inom byggbranschen. Genom införandet av ROT-avdraget så blir detta i de allra flesta fall olönsamt. Härigenom kommer ett antal svarta jobb att bli vita och då ökar skatteintäkterna för Norrtälje kommun.

En av alliansregeringens första åtgärder var att avskaffa den statliga fastighetsskatten och istället införa en lägre kommunal fastighetsavgift. Tack vare denna omläggning tillförs Norrtälje kommun runt 30 miljoner kronor under 2009.

Genom ROT-avdraget är det möjligt för många fritidshusägare att förmånligt bygga ut sina hus och därigenom öka deras värde. I takt med att fastigheterna ökar i värde så ökar också inkomsterna för kommunen.

ROT-avdraget innebär alltså att fler får arbete, att inkomstskatterna ökar när svarta jobb blir vita samt att kommunens intäkter från fastighetsavgiften ökar. Regeringens budget och stimulanspaket är bra för Sverige i allmänhet. Tack vare ROT-avdraget så är Norrtälje en utav de allra största vinnarna.

Annons