Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtälje kan ta emot fler patienter

Personalen på Karolinska universitetssjukhuset oroas över patientsäkerheten när 900 tjänster ska bort. - Det här får inga större konsekvenser för Norrtäljes kommuninvånare, kanske att vi drar till oss nya patienter, säger Bo Hellström, verksamhetschef på Norrtälje sjukhus.

Annons

För att komma till rätta med åratal av budgetunderskott har Karolinska universitetssjukhusets (KS) ledning lagt ett förslag om att dra in 900 tjänster under året. 600 personer inom alla personalkategorier: läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och administration hotas av varsel. Enligt sjukhusledningen är målet att varslen inte ska leda till några konsekvenser för patienterna. Personalen och facket är dock inte övertygade och tror att kvalitén på vården hotas för alla som sjukhuset behandlar, däribland Norrtäljebor.

Jag skulle bli förvånad om det inte får några konsekvenser. Det skulle ju i så fall betyda att det finns många människor vars arbetsuppgifter inte är så väsentliga, säger Thomas Flodin, ordförande i läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset.

Sjukvården i Norrtälje kan idag ta hand om de flesta patienter, men vissa specialkompetenser inom bland annat kirurgin och cancervården måste fortfarande inhämtas från andra sjukhus, däribland KS.

Bo Hellström, verksamhetschef på Norrtälje sjukhus har dock svårt att se att dessa vårdpatienter skulle kunna drabbas av de hotande varslen.

Avgörande är om varslen blir verklighet och var man i så fall väljer att dra ner någonstans. Men det skulle förvåna mig mycket om universitetssjukhuset drar ner på specialistvården, säger han

Om någonting kommer drabbas så är det det den mindre akuta vården, enligt Hellström vård som redan finns i Norrtälje. Skulle vårdköerna bli för långa i Stockholm finns dock en möjlighet att fler inom Stockholms län använder vårdvalet för att bli behandlade på Norrtälje sjukhus.

Samma uppfattning har Sven Preger som är chefsläkare på vårdbolaget Tiohundra.

Vi skulle kunna dra till oss patienter som i Stockholm får vänta på knä- och höftledsoperationer, sådant som vi kan göra i Norrtälje. Nu är det för tidigt att säga vad varslet på KS kommer innebär, men generellt är vi förberedda på att ta emot fler patienter och vi ska inte varsla, säger han.

Annons