Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtälje får ny lärarutbildning

Till våren får Norrtälje kommun en ny förskollärareutbilning på högskolenivå. Utbilningen kommer att kunna läsas hemifrån och anordnare är Gävle högskola som är något av en specialist på distansutbildningar.

Annons

Som Norrtelje Tidning tidigare uppmärksammat är bristen på behöriga förskollärare omfattande inom kommunen. Bara fyra av tio lärare har en pedagogisk högskoleutbildning. Nu ser dock framtiden ljusare ut. Från och med i vår kommer Gävle högskola att bedriva en förskollärarutbildning på distans i Norrtälje.

 Det är verkligen jättekul och vi har redan flera samarbeten med Gävle så vi vet att de erbjuder bra utbildningar. Nu hoppas vi på ett stort söktryck, säger Anita Carlstedt, utvecklingschef och rektor vid Utbildningscentrum i Norrtälje.

Initiativtagare till att få hit utbildningen är Utbildningencentrum själva som under en längre tid insett bristen på kvalificerad personal inom yrket.

 I samband med den barnskötarutbildning som vi har idag har vi sett att det finns ett oerhört stort behov av utbildade förskollärare och fritidspedagoger. Kommunen har tidigare inte varit lika intresserad, men nu verkar de också se nyttan av utbildningen, säger Kathe Landberg, lärare på barnskötarutbildningen vid Utbildningscentrum.

Inledningsvis erbjöds 8-9 högskolor att anordna utbildningen men bara två skolor var beredda att erbjuda en distansutbildning där den del av utbildningen som ändå bedrivs i grupp skulle vara förlagd till Norrtälje.Valet föll på Gävle högskola som har en lång erfarenhet av att anordna distansutibildningar. Enligt Åsa Morberg, docent och uppdragsansvarig vid högskolan, blir utbildningarna också mycket bra när de utgår från den lokala skolans profilering.

Jag tycker det är ett jättesmart drag av kommunen för att få kompetens inom ett yrke där de flesta är okvalificerade. Regeringen har också gjort klart att det i framtiden inte kommer att vara möjligt att anställa outbildad personal som förskollärare, säger hon.

Utbildningen är på tre och ett halvt år med flera möjliga inriktningar och specialiseringar.

Patrik Ekström

0176 795 00

[email protected]

Annons