Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtälje bäst i landet på att skapa nya jobb

Drygt 94 procent av de nya jobben i Sverige skapas i det privata näringslivet. Bäst utveckling av alla kommuner har Norrtälje där sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 14,6 procent på ett år.

Annons

Norrtälje toppar Forum för småföretagsforsknings (FSF) nya jobbindex som presenterades i går. FSF har rankat landets 290 kommuner genom att studera sysselsättningsutvecklingen under 2006.

Men Anna Kremel, forskningsassistent på FSF, tycker att det är för tidigt att utropa Norrtälje till Sveriges nya Gnosjö.

 Tillväxten har varit stark men att Norrtälje ligger högst på listan beror  delvis på omstruktureringar, säger hon och syftar på bildandet av vårdbolaget Tiohundra AB.

När bolaget startade 2006 flyttades de anställda från offentlig till privat sektor, något som bidragit till att lyfta Norrtäljes siffror.

Anna Kremel tycker ändå att kommunen kan glädja sig åt utvecklingen. En anledning är att merparten av de nya jobben skapas i småföretagen.

Företag med 10-49 anställda står för tre fjärdedelar av sysselsättningsökningen. Och det är bland de allra minsta företagen, de med 1-9 anställda, som nyföretagandet är störst.

Norrtälje har nästan bara mindre företag och det är där jobben finns, säger Anna Kremel.

Det är första gången FSF tagit fram ett sysselsättningsindex. Syftet är belysa den regionala arbetsmarknaden.

Enligt Anna Kremel går det att dra ett antal slutsatser av rapporten. Den främsta är att de nya jobben finns i den privata sektorn.

Hon vill också lyfta fram den privata sektorn som mer dynamisk. Vart femte privat jobb omsattes under 2006.

Många byter jobb och företag kommer och går. Det är viktigt att veta var arbetstillfällen skapas och var de försvinner, säger Anna Kremel.

Dan Löfgren, näringslivschef i Norrtälje kommun, tycker att det är kul att Norrtälje toppar listan även om statistiken ljuger en aning.

Bildandet av Tiohundra är en starkt bidragande orsak till vår placering. Men vi har ändå haft en god sysselsättningsutveckling. Vi ligger bra till geografiskt och har många små och medelstora företag som växer, säger han. 

Johan Sverke

FSF:s jobbindex

Flest nya jobb noteras i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Men Norrtälje, med en jobbökning på 14,6 procent, toppar listan i förhållande till folkmängd.

Tvåa efter Norrtälje hamnar Haparanda där sysselsättningen ökade med 12,5 procent. För Haparanda har etableringen av Ikea varit dragloket. Trea på rankingen är Partille (8,3 procent).

Annons