Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödvändigt stänga museet

Centerpartiet i Norrtälje kommun kan efter halva mandatperioden konstatera att vi tillsammans med övriga borgerliga partier genomfört en rad åtgärder som vi i den borgerliga överenskommelsen utlovat och mer därtill vad gäller kultur- och fritidsverksamhet.

Annons

Kultur- och fritidsnämnden har under centerpartistiskt ordförandeskap höjt aktivitetsbidraget till föreningslivet, medverkat i tillkomsten av och beslut om konstgräsplan på Sportcentrum, en vision för Sportcentrum, bollhallar i Länna och Rimbo samt ridhus i Rimbo. Nämnden har också beslutat om en boulehall för pensionärerna och en framtida flytt av biblioteket i Rimbo.

En förvaltningschef har rekryterats och kultur- och fritidskontoret är på väg att få en ny och modern organisation. En ny tjänst som idrottschef har tillskapats till gagn för en hårt trängd idrottsrörelse. På kultursidan har stöd och bidrag lyckats bibehållas i en stram ekonomi där många andra verksamheter pockar på ökade resurser. Samtliga bibliotek finns kvar och en ny bokbuss har sett dagens ljus. Överläggningar pågår om övertagande av fritidsgårdsverksamheten med barn- och skolnämnden.

Närmast på tur står utarbetandet av en kulturvision för Norrtälje kommun som skall innehålla kreativa idéer och lösningar för att trygga och utveckla kulturlivet i kommunen. En helhetssyn i denna fråga innebär ”stad och land hand i hand”, en gammal centerslogan som känns väldigt aktuell när det gäller att försvara och utveckla det småskaliga kultur- och turistutbudet i vår kommun.

Att bedriva en aktiv kulturpolitik innebär även att fatta tuffa beslut vilket kommer att bli nödvändigt för att utveckla och tillgängliggöra våra mångfacetterade kulturskatter. Ett sådant är att genom styrande beslut ta ansvar för påbörjandet av en renovering av Roslagsmuseet.

Att stänga museet under en tid för att renovera byggnaden ser vi som en nödvändighet. Vi anser att om kommunen antingen äger eller är den största bidragsgivaren till olika objekt skall också kommunen kunna påverka objektets framtid och utveckling. Det är ett ansvar vi har gentemot medborgarna. Vi vill se alla våra museer och hembygdsgårdar i Roslagen blomma.

Centerpartiet kommer även fortsättningsvis att driva en framåtsyftande och ansvarsfull politik inom kultur- och fritidssektorn där kvalitet och småskalighet skall vara vägledande. Kultur- och fritidsfrågorna kan verka små när det blåser inom skola och social verksamhet, men kropp och själ är basala incitament för hur vi vill se vårt samhälle i morgondagen. Centerpartiet kommer även under den kommande delen av mandatperioden att vara drivande i dessa frågor.

Berit Jansson

Yvonne Svensson

Hans Stergel

Annons