Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas åker nästan gratis

För sex år sedan skaffade sig 29-årige Niklas Scott en begagnad elbil.
Det har han aldrig haft anledning att ångra.
- Jag ser bara fördelar med en sådan här bil jämfört med en vanlig bil. Driftkostnaden är lite mindre än två kronor per mil och underhållskostnaden i stort sett lika med noll, säger han.

Annons

Tidigare åkte han omkring i en bensinslukande Volvo. Det var både kostsamt och dåligt för miljön.

- Det var då jag började funderade på hur jag skulle få ner driftkostnaderna och det ledde till att jag intresserade mig för elbilar, säger Niklas.

Tio mil på en laddningHan letade på nätet och hittade så småningom en Golf från 1991. Han köpte den för 20 000 kronor.

Bilen har han kvar än i dag. Han har kört cirka 7 000 mil med den.

- Det är helt perfekt. Det är bara att sticka kontakten i uttaget och ladda med el. En full laddning räcker till att köra tio mil. Det tar ungefär en timme att ladda el så det räcker till en mils körning.

Eftersom de flesta av NIklas familjs vänner och bekanta bor på mindre än tio mils avstånd så klarar han att göra de flesta resorna med elbilen.

- De få gånger vi ska ut på längre resor brukar vi låna en bil.

Hur ser det då ut under motorhuven i en elbil?

- Där finns ett batteri, en motorstyrning och en elmotor. Det är de tre huvudkomponenterna, säger Niklas som tänker få ner driftkostnaderna för sin bil ytterligare.

- Jag ska placera tre solpaneler på taket. Den energi som lagras där under en solig dag räcker till cirka en mils körning.

Lägre skattÄven i övrigt är det betydligt billigare med elbil än en vanlig bil som drivs med bensin eller diesel.

- Skatten är avsevärt mycket lägre och det är även billigare försäkring. Och underhållskostnaden är i stort sett lika med noll. Jag behöver till exempel aldrig tänka på oljebyte eller sådana saker. Det enda jag har bytt är torkarblad, säger han.

Går i 110

Prestandan är det heller inget fel på, även om det förstås inte är något raceråk Niklas kör omkring i.

- Men jag har inga problem att köra i 110 kilometer i timmen på motorväg.

Enligt Niklas finns det cirka 1 500 begagnade elbilar registrerade i Sverige. Och det blir allt vanligare att folk köper nya elbilar.

- I Norge är det här väldigt stort och det börjar komma mer och mer här hemma också. Det går att köpa en ny elbil från cirka 100 000 kronor och uppåt, säger elbilsfantasten Niklas Scott.

Annons