Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till allians för Norrtälje

Den ”Allians för Sverige” som Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna bildade hösten 2004 var en av de främsta orsakerna till att Socialdemokraterna förlorade valet. Moderaten Bino Drummond menade i fredagens Norrtelje Tidning att det nu är dags för en Allians för Norrtälje”. Syftet skall vara att ge långsiktighet och ökad trovärdighet åt dagens fyrpartisamarbete. Han tror också att en allians kan minska riskerna för bråk mellan partierna.

Annons

Många tror säkerligen att en sådan allians redan existerar. Men så är det inte. Orsaken är enkel. Syftet med Allians för Sverige var att bryta det socialdemokratiska maktinnehavet. Det behövdes inte i Norrtälje, eftersom de borgerliga partierna redan hade makten.

Det har de fortfarande. Trots detta har Bino Drummond rätt i att det finns fördelar med en Allians för Norrtälje inför nästa val. Dock inte för att undvika bråk mellan partierna. De flesta av de bråk som funnits beror på att Kjell Jansson, Moderaternas kommunalråd, agerat utan att bry sig om de övriga borgerliga partierna. Han hade inte agerat annorlunda om det hade funnits en allians.

Men det finns också flera nackdelar. Bland annat skulle en Allians för Norrtälje gynna det största partiet, Moderaterna, på de övriga allianspartiernas bekostnad, på samma sätt som skedde i riksdagsvalet 2006. Då kunde de mindre partierna acceptera detta, eftersom alliansen hamnade i regeringsställning. I Norrtälje har man redan makten, och Moderaterna är redan alltför starka. Det finns ingen anledning för Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna att medvetet se till att de blir ännu starkare.

En Allians för Norrtälje pekar också ut Kjell Jansson som ensamt kommunalråd även nästa mandatperiod. Det borde vara svårt för Centerpartiet att ställa upp på. Om Centerpartiet skall kunna bli det största borgerliga partiet i Norrtälje efter valet 2010, eller åtminstone så stora att man åter kan kräva en kommunalrådspost, så måste man ha en egen kommunalrådskandidat i valet. Då kan man inte ställa sig helhjärtat bakom Kjell Jansson som kommunalråd.

En annan nackdel är att en Allians för Norrtälje skulle riskera att tvinga in Miljöpartiet i vänsterblocket. Miljöpartiet står i dag utanför allt samarbete, och det är inte alls säkert att man går i koalition med Socialdemokraterna om de borgerliga partierna hamnar i minoritet. Det finns en stor irritation mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna, vilket senast visade sig i diskussionen om Norrvattenledningen. En Allians för Norrtälje kan därför öka risken för att Socialdemokraterna får makten.

Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna bör därför avvisa tankarna på en Allians för Norrtälje. Den behövs inte, den skulle enbart gynna Moderaterna och den riskerar att tvinga Miljöpartiet in i ett vänstersamarbete.

Annons