Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nallepant – kampanj för behövande barn

Har barnen tröttnat på leksakerna hemma? Då kan barnhem i Vitryssland få glädje av prylarna.
Det hoppas leksakshandlare Sara von Bahr som dragit i gång en insamling.

Annons

Sara von Bahr driver butiken Krabat i Norrtälje sedan tre år tillbaka. Ofta kommer kunder in och letar presenter samtidigt som de beklagar sig över att barnen redan har allt.

I Sverige slänger vi och köper nytt. Det är förstås bra för mig som handlare men samtidigt är jag mycket för återanvändning. För den som aldrig haft en leksak kan kasserade prylar vara värdefulla, säger Sara von Bahr.

Nu inför hon en nallepant på fem kronor för att få in leksaker som blivit över när barnen har vuxit ur dem eller föräldrarna har rensat hemma.

Den som lämnar in en leksak i bra skick får ett tillgodokvitto på fem kronor som kan användas i butiken.

Syftet är inte att jag ska tjäna pengar men jag ska heller inte förlora på insamlingen. Det kan jag kanske göra om några år men just nu har jag inte råd, säger Sara von Bahr.

Problemet är inte att få ihop saker utan att hitta någon som kan frakta dem utomlands. Välgörenhetsorganisationer vill skicka pengar och katastrofhjälp, inte leksaker.

Men nyligen kom Sara von Bahr i kontakt med Österled, en politiskt och religiöst obunden förening, som arbetar mycket i Vitryssland.

I slutet av augusti går första busslasten med leksaker österut.

Vi får se vad vi hinner få ihop. Blir det för mycket kan jag skicka en del med Rodengymnasiet till Gambia, det har jag gjort tidigare, säger Sara von Bahr.

En del som blir över i butiken ska också sändas till Vitryssland. På lagret har Sara redan börjat samla böjda pussel, skyltexemplar som blekts av solen och leksaker där förpackningen brutits.

Hon kan tänka sig att samla in och skicka något defekta saker men de får inte vara för trasiga.

Krabat har åtta butiker runtom i landet men det är bara Norrtäljebutiken som deltar i Nallepant, kampanjen som den intresserade kan läsa mer om på butikens hemsida.

Krabat jobbar med hållbara och giftfria produkter, gärna rättvisemärkta och närproducerade. Så insamlingen ligger i linje med det vi brukar göra, säger Sara von Bahr.

Annons