Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Någon att lita på

Det svänger fort just nu. På kort tid har Sverige svängt från högkonjunktur till lågkonjunktur. Och på lika kort tid har väljaropinionen svängt från ett massivt försprång för vänsterblocket, till en mycket mindre ledning.

Annons

Allt talar för att det finns ett samband mellan svängningarna. Den ekonomiska krisen har gjort att väljarna blivit mer krävande. När ekonomin går lysande kan nästan vem som helst styra landet. När det går utför ställer väljarna större krav.

Och då tycker inte väljarna att Mona Sahlin duger. De litar inte på att hon, som har haft problem med sin egen ekonomi, kan sköta landets ekonomi. De tror inte att hon kan skapa den stabila och handlingskraftiga regering som behövs.

Därför lämnar väljarna just nu socialdemokratin. En del går till miljöpartiet och vänsterpartiet, antagligen för att en del vänsterväljare tycker att dessa partier är mer trovärdiga än socialdemokratin just nu hur någon nu kan tycka det. Men de flesta går till allianspartierna, och framför allt till moderaterna det största allianspartiet.

Finanskrisen och de interna bråken inom vänsterblocket är den akuta anledningen till att väljarna lämnar socialdemokratin just nu. Men de har också något att gå till. Alltsedan Schenströmaffären för ett drygt år sedan har alliansregeringen klarat sig ifrån skandaler. Istället har man mer och mer växt in i regeringskostymen. Det har gjort att väljarna fått större och större förtroende för regeringen.

En lågkonjunktur brukar missgynna den sittande regeringen. Så har det inte blivit nu. Antagligen beror detta på att väljarna vet att lågkonjunkturen och finanskrisen inte är alliansregeringens fel. Dessutom tycker man att regeringen hittills hanterat krisen på ett bra sätt.

Det är därför inte alls säkert att alliansregeringen förlorar på lågkonjunkturen, även om denna håller i sig fram till valet 2010, vilket en del bedömare befarar. Istället för att slentrianmässigt straffa den sittande regeringen, kommer många väljare istället att fundera på vilken regering de tror är bäst på att klara lågkonjunkturen. Och då lär inte en vänsterregering, med stora interna stridigheter, med Mona Sahlin som statsminister och där den ekonomiskt ansvarslöse Lars Ohly ingår, kännas speciellt lockande.

På samma sätt missgynnas Sverigedemokraterna av lågkonjunkturen. Mycket få lär vilja ge detta parti ett ökat inflytande i kristider.

Det är därför naturligt att Sverigedemokraterna nu går bakåt i opinionsmätningarna. När det är kris vill väljarna ha politiker de kan lita på. Och de litar inte på Sverigedemokraterna. Och inte heller på Mona Sahlin.

Annons