Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket att fixa inför bilsemester utomlands

Funderar du på bilsemester utomlands i sommar? Då finns det en hel del du behöver fixa innan du ger dig iväg. Vi ger dig tips och råd om vad du ska tänka på inför resan.

Annons

En av de första saker du bör kontrollera innan du ger dig iväg är att bilen du tänkt använda är i kondition för en långresa. För att vara på den säkra sidan kan det vara bra att låta en verkstad kolla över bilen och göra en ordentlig genomgång av den. På så sätt slipper du förhoppningsvis bli överraskad av att bilen går sönder under själva resan - något som kan göra stora hål i reskassan.

Läs på vad som ingår i din bilförsäkring. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och beställ gröna kortet. Det är ett bevis på att du har en giltig trafikförsäkring. Kortet är inget krav vid resor inom EU, men är bra att ha. När du ändå är i kontakt med försäkringsbolaget, se till att de skickar några skaderapportblanketter och ett aktuellt faktablad för utlandsresor.

Kolla upp vad som gäller

När det är dags att åka, ta med dig nödvändiga försäkringspapper och skriv upp numret till försäkringsbolagets jourcentral. Om oturen skulle vara framme är det bra att kunna ringa dit för att få hjälp.

Olika länder har olika krav på vad som ska finnas i bilen. Ska du exempelvis till Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien, Moldova, Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Grekland och Turkiet måste du ha en brandsläckare i bilen. I Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Makedonien och Spanien ska extra glödlampor finnas i bilen och i Turkiet och på Cypern krävs två varningstrianglar. Ska du till Belgien, Österrike, Italien, Slovenien, Kroatien, Spanien, Portugal, Slovakien och Montenegro måste du ha en reflexväst i bilen. Västen ska finnas lätt tillgänglig.

Många länder har också krav på att det ska finnas en förbandskudde i bilen. Se därför till att skaffa en första hjälpen-utrustning att ha med på resan. Komplettera gärna med ett litet reseapotek. Du vet aldrig när du kan komma att behöva en huvdvärkstablett eller en tablett mot åksjuka.

Att bli stående med bilen är ingen höjdare, oavsett om man är hemma i Sverige eller i utlandet. Därför kan det vara bra att ta med sig ett första hjälpen-kit till bilen bestående av startkablar, bogserlina, domkraft och fälgkors. Får du plats kan det även vara bra att ta med verktyg som hammare, mejsel, tång, polygrip och skiftnyckel. En ficklampa och en reservdunk är andra saker som kan komma till användning.

Har din bil en registreringsskylt med blå EU-flagga och ett s? I sådana fall behöver du inget separat s-märke så länge du kör inom EU. Om du har en registreringsskylt av äldre modell måste du ha ett s-märke på bilen när du kör utanför Sverige.

Se till att ha med dig bilens registreringsbevis på resan. Ta bara med del ett. Del två lämnar du hemma. Har du tänkt köra bil utanför Norden måste du ha passet med dig. Och du - glöm inte körkortet.

Victoria Rydergård

Nyhetsbyrån NA Media

[email protected]

Annons