Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikparet som svängde igång Norrtälje drar söderut

De gav liv till både ett rikt musikliv och sina barn i Norrtälje.
Men efter elva år är det dags att dra vidare.
– Det känns lite vemodigt, men är en spännande utmaning, säger organisten Åsa Nyberg och får medhåll av sin make och kollega Erik Nyberg.

Annons

Elviskonsert, promenadkonserter, bröllopsmusik för giftaslystna, Italienresor med kören och gästande operastjärnor. Paret Nyberg har under sina många år som organister i Norrtälje kyrka byggt upp ett musikliv som präglas av både glädje och kvalité.

Det har varit så roligt att vi alltid har fått ett positivt bemötande och stöd när vi haft idéer som vi vill genomföra, säger Erik Nyberg.

Det är elva år sedan han satte sig vid orgeln i Norrtälje kyrka första gången.

Han och hans Åsa gifte sig i Norrtälje kyrka och har arbetat sida vid sida som organister i församlingen. Parallellt med att de fött tre barn har de blivit mamma och pappa till flera körer och satsningar som gjort Norrtälje kyrka till en ovanligt rik musikalisk mötesplats.

Även om vi är klassiskt skolade så är det roligt att arbeta med många olika musikgenrer. Det är roligt att spela den musik som människor lyssnar på. Fast det skulle inte vara roligt att spela Elvismusik varje söndag, säger Erik Nyberg.

Åsa Nyberg håller med honom.

Ja, och de välbesökta konserter som vi har haft har fått människor att intressera sig för andra delar av kyrkans verksamhet. Det blir en kontaktyta med människor som inte annars skulle hitta hit, säger hon.

Det märks att de står varandra nära. De faller varandra i talet, förklarar vad den andra tänker och nickar instämmande mest hela tiden.

Men när de lämnar Norrtälje lämnar de sitt nära musikaliska samarbete bakom sig.

Åsa har fått en tjänst i Skara domkyrkoförsamling och jag i Vara, säger Erik Nyberg.

Vi har haft jätteroligt tillsammans och det har fungerat bra att arbete ihop, men nu ska det bli väldigt roligt att kunna komma hem efter jobbet och verkligen ha något att berätta som den andra inte vet, säger Åsa Nyberg.

Det är med blandade känslor de flyttar efter att ha lagt ner så mycket kraft och arbete på musiklivet i Norrtälje.

Norrtälje kommer alltid att vara en viktig del av livet. Men vi flyttar till mina gamla hemtrakter så det blir en flytt hem till föräldrar och släkt och det känns bra.

Är det något som ni tycker är viktigt att ha med i den här artikeln?

Egentligen skulle jag vilja göra som i ”Vi i femman” och fråga om man får hälsa. Det är så många människor i Norrtälje som gett oss värme och omtänksamhet under de år som vi bott här. Jag skulle vilja hälsa till dem. Får man det? frågar Åsa Nyberg och ler.

Pernilla Josefsson

[email protected]

Annons