Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik för små och mindre

Glada tigrar, busiga möss och skuttiga giraffer rör sig runt i rummet.
Det är måndag och babymusik på kulturskolan.
- Superbra, säger Karin Sundström, som är där med sönerna Lukas och Moritz.

Annons

Beatrice Carpentsier lägger lilla Inez på en filt på golvet. Hon är fyra månader och en av de yngsta deltagarna i kulturskolans babymusik.

Bredvid henne sitter storebror Melker, 3 1/2 år, och väntar på att musik och sång ska sätta i gång. Han har varit med sedan han var bebis.

Jag gick hit med honom och nu har jag återkommit med Inez. Det är en bra aktivitet för bägge barnen, säger Beatrice Carpentsier.

När Annika Sterner sätter sig vid pianot och börjar spela är alla med på noterna direkt.

Lukas är här i dag, sjunger Annika Sterner och fortsätter med Moritz, Albin, Freja, Vilma, Ilias och de andra tills alla blivit presenterade.

Det är roligt och lättsamt med både rörelser, instrument och musik, säger Jenny Ohlsson, som går på babymusiken med

Albin, 4 år och Vilma, som snart fyller 2 år.

Musikläraren Annika Sterner har haft grupper med babymusik på kulturskolan (tidigare musikskolan) sedan 1995.

Vi jobbar med både sång och rörelse, sjunger och vyssar. Mysiga saker som mamman eller pappan gör med sin bebis. Det handlar mycket om kommunikation, att få det att glimma till.

Barnen är från tre månader upp till trefyra år. Men det finns undantag. Den här gången är den yngsta deltagaren bara tre veckor gammal. Lilla Rebecka ligger i mamma Eva Staflins knä medan storebror Erik sjunger, skuttar och snurrar tillsammans med barnflickan Lena Lubkowski.

Vi har gått varje termin sedan Erik var liten, det är jättekul, säger Eva Staflin.

Annika Sterner ställer en trumma framför Moritz, som är 1 år och 8 månader. Han trummar glatt medan fler och fler färgglada trummor placeras ut tills alla barn har fått var sin.

De är otroligt hur receptiva barnen är, hur mycket de kan ta till sig när de är så små. När de är runt året hänger de på i trumövningar, säger Annika Sterner.

Då och då ger sig något av barnen ut på en egen utflykt. Springer ett varv runt rummet, utforskar pianots baksida eller tassar fram till fönstret. Men de är snart tillbaka i gruppen igen och hänger med i Annika Sterners lustfyllda övningar.

Springer och springer, för att plötsligt stanna upp. Smyger, skuttar och flyger som glada små flygplan genom rummet.

Eller förvandlas till olika djur, som Annika Sterner halar upp ur en korg. En glad tiger får alla att vifta förtjust med armarna, den busiga musen lockar fram fnissiga miner och giraffen manar fram små pigga skutt.

Babymusiken utvecklar musikaliteten och språket, att man håller på mycket med rytm och ramsor är jättebra, säger Annika Sterner.

Vad ger det dig som musiklärare?

Man blir pigg. När man är med de här små barnen blir man alltid glad.

Annons