Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MUF sågar lagförslag

En ny lag ska få stopp på den omfattande illegala fildelningen på internet, men kritiken är svidande. Regeringen öppnar för jakt på fildelande ungdomar menar moderata ungdomsförbundet i Norrtälje.

Annons

Justitieminister Beatrice Ask presenterade på torsdagen den lag som ska avskräcka från illegal fildelning på internet. Kritiken har varit hård sedan förslaget lades fram i mars och regeringen har gjort vissa eftergifter för att blidka motståndaren.

Men i princip är förslaget originalet sig likt det ska bli lättare för skivbolag och andra upphovsrättsägare att spåra personer som illegalt laddar ner och sprider deras verk på internet.

Alexander Klaréus, ordförande i Moderata Ungdomsförbundet Roslagen, är en av de som ställer sig kritiska till att man överhuvudtaget ska ha en lag. Han tror att möjligheterna som nu ges till nöjesindustrin, innebär att vi kommer att få se en storskalig jakt på fildelande ungdomar.

Skamligt att ungdomar ska ställas mot miljardindustrins jurister i civirättsliga processer. Man kan inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration, säger Alexander Klaréus och får stöd av alliansens samtliga ungdomsförbund.

Men är det verkligen rätt att ladda ner utan att betala?

Den nuvarande situationen är inte optimal, säger Alexander Klaréus.

Han tycker att problematiken uppstått till följd av att skivbolagen och andra upphovsrättsägare legat efter i utvecklingen.

Detta beror i sin tur på att den nuvarande situationen är extremt lönsam för ett litet fåtal.

Vi kan inte låta skivbolagen trampa ungdomar på tårna bara för att de vill behålla det rådande systemet, säger Alexander Klaréus.

Dessutom tror han att lagen kommer bli helt verkningslös när fildelare börjar använda teknik som gör det omöjligt att spåra IP-adresser.

Den moderata Norrtäljepolitikern och riksdagsmannen Göran Pettersson tar lagförslaget till försvar.

Vi har ett antal rättigheter i vårt land. Upphovsrätten är en av dem och den har vi ett uppdrag att skydda. Artister måste ha en möjlighet till inkomst av sin verksamhet, säger han.

Trots att han är medveten om att stora delar av ungdomssverige fildelar tror han inte att ungdomar i gemen kommer att jagas.

Vi kan inte införa en lag som går stick i stäv med samhället. Men den här lagen syftar egentligen till att hindra professionella fildelare.

Vilka menar du med professionella fildelare?

Det finns de som har servrar med miljontals kopior av filer som delar med sig av och gör detta på en professionell nivå.

Men en person som delar med sig av en film?

Om man delar med sig av en film till tusentals andra, ja då kanske man skulle ta sig en funderare, säger Göran Pettersson.

Enligt honom har vi dessutom inget alternativ.

Sverige är ålagda att införa vissa lagar och om vi inte gör det kommer vi att dömas vid EU-domstolen.

Annons