Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorklubb med miljödriv

Från och med 2009 ska alla idrottsklubbar i Sverige miljöcertifieras. Motorklubben Rimo i Rö har kommit en bra bit på väg i sitt miljötänk och hoppas kunna inspirera.
- Motorsporten har dåligt rykte miljömässigt och det försöker vi att ändra på, säger Roger Larsson, ordförande i klubben.

Annons

På Rimo motorklubb anordnas årligen cirka nio tävlingar i rally, folkrace och fyrhjuliga motorcyklar. Alla är de miljöbovar på sitt vis, men sedan i juni i år har klubben gjort en insats för att tänka miljövänligt.

 Det handlar främst om att skydda marken från spill, källsortera avfall så att det inte ligger och skräpar på banorna men också att verka inspirerande för andra klubbar.

Upplands distrikt har 19 motorklubbar. Av dem är nio än så länge mijöcertifierade.

 De är de mest aktiva klubbarna. Miljötänket har inte slagit igenom hos alla men det går sakta men säkert framåt, säger Roger Larsson.

För att få ett miljöcertifikat måste klubben dels arbeta aktivt med en miljöpolecy dels upprätta en handlingsplan för eventuella förbättringar. Här kan certifieringen delas in i tre delar: Brons, silver och guld.

 Vi på Rimo har uppnått en så kallad silvergrad. Det innebär att vi gjort en miljöeffektbeskrivning och upprättat en handlingsplan med miljömål. Skulle man vilja nå guldnivån måste man utse en mijögrupp och genomföra miljöutbildning för personal, säger Roger Larsson.

Certifieringen kan därtill ske på tre plan: Klubben, tävlingarna och anläggningarna.

 Det gäller att tänka brett hela tiden. När man har uppnått de större målen kan man gå ned och titta på vad man kan göra för att förbättra det lilla i till exempel klubblokalen eller anläggningarna, säger Roger Larsson.

I framtiden hoppas han kunna se ett större mijötänk. Men allt ligger inte på klubbnivå.

 Jag skulle förstås önska att det kom alternativa energikällor som tog bort de farliga avgaserna men det är ingenting jag kan göra någonting åt för tillfället, skrattar Roger Larsson.

Annons