Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt hjältarna öga mot öga

Det handlar om mod. Om att vara en männi­ska och inte bara en liten lort. I februari öppnar utställningen ”Hjältar” på Armémuseum i Stockholm.
- Man får funderingar om hjältebegreppet, hur man själv skulle ställa sig i en sån situation, säger Norrtäljebon Donald Karlsson, som formgivit utställningen.

Annons

Donald Karlsson kliver runt bland drakar, monster, gigantiska gräshoppor, hotfulla tigrar och en trollpacka som kan förstena människor. Bilderna ska kanta ”farornas stig” som ringlar genom en mörk och läskig skog på utställningen ”Hjältar”. Här kan besökande barn och en och annan vuxen låta sig skrämmas och pröva sitt mod.

 Det ska vara lite hjältemodigt att gå här, säger Donald Karlsson och beskriver en del av de ljudeffekter som dyker upp längs stigen.

Donald Karlsson är konstnär och formgivare, med en rad utställningar bakom sig. Sedan ett par år tillbaka är han bosatt i Norrtälje och var med i Konst i ån i somras. Han trivs bra i Norrtälje, där han bor nära ån.

 Jag har svårt för förorter. Norrtälje är en fungerande småstad, det tycker jag om.

”Hjältar”, som öppnar den 14 februari, vrider och vänder på hjältebegreppet. Vad menas med en hjälte? Vem är hjälte och i vems ögon?

Här finns seriefigurer som Spindelmannen, men också verkliga männi­skor som Raoul Wallenberg, ytbärgarna från Estonia­katastrofen och Rosa Parks, medborgarrättskämpen som vägrade ge upp sin sittplats på bussen till en vit man.

 Vi har försökt leta efter kvinnor till utställningen, säger Donald Karlsson.

Jeanne d´Arc finns med, liksom Monica Nilsson, kvinnan som slog larm om giftskandalen i Teckomatorp.

 För mig är en hjälte någon som gör något utan att tänka på sitt eget välbefinnande, säger Donald Karlsson.

Men det finns också tvivelaktiga hjältar. Vissa är hjältar för en viss grupp, men inte för andra, fortsätter han.

”Hjältar” vänder sig till hela familjen och blandar äventyr och allvar. En fäktande Robin Hood på en trappa och antikens Herkules har sällskap av FN-soldater som stoppade en lynchning. Som guide på vägen finns haren Harry, som dyker upp här och där med små spår att följa.

Astrid Lindgren, som har gjutit mod i många barn, är representerad genom Pippi Långstrump och bröderna Lejonhjärta.

 Vi ska ha en stor bild från Körsbärsdalen med citatet att man vill visa att man är en människa och inte en liten lort, säger Donald Karlsson.

Olika namn dyker upp när han guidar runt bland den framväxande utställningen. Gandhi. Harald Edelstam. Syskonen Scholl som spred flygblad mot Hitler. Och John Hron, pojken som dödades av nynazister när han simmade tillbaka för att rädda sin kamrat.

 Jag tänker på hans öde och hans föräldrar. Att man uppfostrar sitt barn att bli rättskaffens, och att det sedan går så illa.

Han hoppas att många barn ska leta sig fram genom utställningen, som väcker tankar om mod och hur en hjälte kan se ut i den vanliga vardagen.

 Jag hoppas att det mynnar ut i att man ska kunna vara stark. Att man ska våga säga stopp om någon blir mobbad.

Annons