Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörk framtid för KD

Tre opinionsmätningar kom i helgen: från Sifo, Novus Opinion och Sentio Research. Alla förändringarna ligger dock inom felmarginalen, så den enda slutsatsen man kan dra är att det råder stiltje i opinionen. Alliansen knappar inte längre in, men behåller de väljare man vann under hösten.

Annons

Det är dock bara moderaterna som stått för uppgången. Övriga allianspartier har det svårt, och sämst går det för Kristdemokraterna. Partiet ligger och balanserar runt fyraprocentsspärren. Ibland över, ibland under.

Och detta trots att Kristdemokraterna inte direkt befunnit sig i mediaskugga de dagar som opinionsmätningarna genomförts. Mycket omtalad blev till exempel petningen av riksdagsmannen Lennart Sacrédeus från partiets lista i EU-valet. Trots att Sacrédeus kom högt i provalet, så petades han och partiledaren Göran Hägglund förklarade detta med att Sacrédeus var ”svår att samarbeta med”.

Detta är säkerligen inte hela sanningen. Huvudorsaken till att Lennart Sacrédeus petades var att han står för en mer konservativ linje än partiledningen, och att han inte tvekar att driva denna linje offentligt. Kristdemokraternas ledning tror därför att Sacrédeus skrämmer bort väljare från partiet.

Det stämmer säkert. Frågan är dock om inte Kristdemokraternas politik i stort också skrämmer bort väljare.

Under många år har Kristdemokraternas försökt att profilera sig på vård-, pensionärs- och familjefrågor. Det har dock inte lyckats speciellt bra. Istället är det, nu liksom förr, moralfrågorna som ger partiet sitt existensberättigande. Det är där man skiljer sig från andra partier. Ett tydligt exempel på detta kom i förra veckan, när Kristdemokraterna som enda riksdagsparti motionerade mot införandet av könsneutrala äktenskap.

Problemet för Kristdemokraterna är att väljarna inte tycker att moralfrågor är så viktiga. Eller rättare sagt: allt färre tycker som Kristdemokraterna. Partiets åsikter är helt enkelt omoderna. Och detta gäller inte bara i moralfrågor. Ett mycket bra exempel på detta är vårdnadsbidraget, Kristdemokraternas hjärtefråga i familjepolitiken. Detta bidrag har införts i en del kommuner. Föräldrarnas intresse för att använda bidraget har dock varit marginellt. Bidraget är helt enkelt omodernt.

För att överleva som parti måste därför Kristdemokraterna förnya sin politik, inte minst i moralfrågor. Petningen av Lennart Sacrédeus visar att partiledningen insett detta. En förnyelse skulle dock innebära att man får samma eller nästan samma moralpolitik som alla andra partier. Och då försvinner ju partiets existensberättigande, och troligen också en stor del av partiets medlemmar, som alla dem som röstade på Lennart Sacrédeus i provvalet.

Det ser inte ljust ut för Kristdemokraterna just nu. Men framtiden ser faktiskt ännu mörkare ut.

Annons