Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördarsniglen har mött sin överman

Ibland kan mirakel ske, även när ordet används i samma mening som mördarsnigel.
Efter år av slemmiga blötdjur på förskolan Småfolkets utegård i Estuna är de i år nästan spårlöst borta. Välgöraren tros vara en glupsk grävling.

Annons

I år har vi knappt sett en enda! För två år sedan fanns de i hundratal på förskolegården, vi öppnar här vid sextiden och då brukade det vara det fullt av dem i gräset. När barnen kom ut på rasten var det slibbigt värre.

Förra året märkte vi en tydlig minskning och i år har vi inte sett fler än en handfull, berättar Carina Hagström Andersson, föreståndare på Småfolkets förskola och fortsätter.

Det märkliga är att vi inte har gjort någonting för att få bort dem. Vi har varken använt gift eller tagit bort buskar. Tvärtom, gården är en trädgårstomt och här finns allt som sniglarna normalt trivs i och vinbärssnäckorna är kvar. Grannarna här runt omkring har fullt med mördarsniglar i trädgårdslanden och undrar avundsjukt hur vi har sluppit undan. 

I prunkande trädgårdar bland blombuskar och trädgårdsland pågår normalt sett ett krig så här års. Uppgivna trädgårdsägare och bönder står mitt i slagfältet och försöker försvara sina växter och grödor mot de invaderande mördarsniglarna. 

Mer eller mindre kreativa metoder som gift, inhyrda myskankor, låga elstängsel eller kokande vatten har hittills inte gett vidare resultat.

Mördarsniglarna, eller spansk mördarsnigel som den egentligen heter, har tvärtom lyckats väl med landvinnandet.

Varför har då sniglarna försvunnit bort från förskolan tror ni? Vi har funderat mycket på det, alla är vi angelägna att få reda på varför. Inte minst eftersom våra egna tomter är drabbade. Häromdagen plockade en kollega ett hundratal hemma på gräsmattan, berättar Carina Hagström Andersson. 

Den enda teori vi har är att förskolans ”husgrävling”måste ha ätit upp dem. Förmodligen bor han håligheterna under uthuset vid utegården och kommer fram på natten. Det sägs att grävlingar inte brukar äta mördarsniglar men kanske har han i brist på annat börjat äta dem och står ut med smaken.

Inte bara grävlingen har fått smak för de uppenbarligen välsmakande sniglarna. 

I Norge har sedan länge mikroskopiska maskar används i snigelbekämpningen. En kombination av olika bekämpningssätt ger dock bäst resultat.

Så varför inte försöka skaffa en egen liten husgrävling? Men då gäller det att inte vara rädd för grävlingars andra nöjen, som att gräva upp trädgårdar och välta hus som faller ovanför tunnelsystemen. 

Cecilia Persson [email protected]

Mer läsning

Annons