Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilen stängs av när du kör

Att prata i telefon samtidigt som du kör är visserligen inte olagligt i Sverige men inte särskilt lämpligt. Nu finns en mobiltjänst som automatiskt blockerar telefonen när bilen är i rörelse.

Annons

Det berättar tidningen Auto Motor Sport. Missade samtal och sms lagras och kan läsas när bilen står still.

Det är det kanadensiska telekommunikationsföretaget Aegis Mobility som lanserar en teknik som automatiskt blockerar mobilen när du kör. Den som ringer kommer till en telefonsvarare som berättar att föraren är upptagen med att köra och att han eller hon ringer upp så fort bilen står still. Även sms och mejl lagras när bilen är i rörelse.

Systemet kallas Drive Assist men fungerar bara om telefonen är försedd med GPS. Det är nämligen med hjälp av satelliter bilens rörelser övervakas. Det betyder att mobilen stängs av även om innehavaren är bilpassagerare eller åker buss eller tåg. Det finns därför möjlighet att koppla ur Drive Assist.

Tyvärr fungerar inte systemet i restauranger, biosalonger eller vid konserter. Där får man även fortsättningsvis finna sig i att bli störd av ringsignaler och högljudda mobilpratare.

Annons