Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misslyckad manifestation

Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson reste till Norrköping i går. Tidigare har de rest till Göteborg och Luleå.

Annons

Det här måste vara en av de mest misslyckade politiska kampanjerna i Sveriges politiska historia. Tanken var säkerligen bra när resorna presenterades i början på oktober, i samband med att socialdemokraterna och miljöpartiet berättade att deras mål var att bilda en gemensam regering. Genom att göra gemensamma resor runt om i Sverige, och då presentera politiska uppgörelser på olika områden, skulle partiledarna manifestera det nära samarbetet mellan de båda partierna.

Säkerligen var socialdemokraterna och miljöpartiets strateger också avundsjuka över det enorma pressuppbåd och den stora uppmärksamhet som alliansens partiledare hade fått på sina resor i september. De hade då tillsammans rest till olika platser runt om i Sverige och redovisat nya reformer i regeringens budget.

Tanken var säkerligen bra. Men det gick helt fel.

Det visade sig nämligen att det nära samarbetet med miljöpartiet inte var tillräckligt förankrat inom det socialdemokratiska partiet. På partiets vänsterflygel och inom LO var man inte alls entusiastisk över ett närmare samarbete med miljöpartiet. Istället sågs vänsterpartiet som den naturliga samarbetspartnern.

Så Mona Sahlin fick göra en pudel. Förhandlingarna med vänsterpartiet återupptogs. De är fortfarande inte avslutade, och ingen vet hur det går.

Innan jul skall det vara klart, har Mona Sahlin sagt, men ingen vet om det stämmer. Miljöpartisterna och vänsterpartisterna verkar närmast avsky varandra och miljöpartisterna ställer därför mycket hårda krav på vänsterpartisterna för att låta dessa ingå i samarbetet. Och inom socialdemokraternas vänsterflygel börjar nu många tycka att det bästa vore om deras parti går till val på att bilda en ren socialdemokratisk regering, som det brukar göra. I kristider krävs det en regering som kan ta svåra beslut och inte bråkar inbördes, resonerar de.

Så istället för att bli manifestationer över ett nära samarbete mellan socialdemokraterna och miljöpartiet blev Mona Sahlins, Maria Wetterstrands och Peter Erikssons resor manifestationer över en splittrad vänster och över att Mona Sahlin blivit överkörd av sitt eget parti. Istället för att få frågor om sin egen politik och sitt samarbete får Sahlin, Wetterstrand och Eriksson svara på frågor om varför inte Lars Ohly är med och hur det går i förhandlingarna med vänsterpartiet.

Gårdagens resa till Norrköping var den sista av de resor som presenterades i början av oktober. Det är lätt att förstå att några nya resor inte är inplanerade.

Annons