Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minus åtta på tre månader

Hallstaviks verkstadsföretag har det motigt i lågkonjukturen. Hittills i år har åtta jobb försvunnit och arbetstidsförkortning kan komma att införas på ett av företagen.
- Vi passar på att rusta för högkonjunktur, vi har tid med det nu, säger Andreas Thoresson, vd för Roslagsverkstäder AB.

Annons

Av fyra verkstadsföretag i Hallstavik med omnejd har tre varit tvingade att säga upp personal. Till dem som hittills klarat sig bra hör Björks Rostfria som tillverkar vattenreningsanläggningar.

Det är inte tvärstopp för oss, vi har inte behövt säga upp någon. Men vi ser allvarligt på utveckligen och bevakar den noga, vi följer förändringarna hos våra kunder noga. Kortsiktigt, fram till semesterna, blir det inga förändringar på personalsidan, säger företagets vd P-O Björk.

Hallstavik Mekaniska maskinmontage med tolv kollektivanställda har drabbtas hårt. Företaget tillverkar produkter till verkstadsindustrin och Roslagsgjuteriet i Herräng. Företaget har hittills sagt upp fyra man och förhandlingar om eventuellt ytterligare nedskärningar och kortare arbetstid står för dörren med det lokala metallfacket.

 Vi har drabbats av ett kraftigt dödläge. Det såg ljust ut i september, vid ett informationsmöte med en stor kund utlovades höjda volymer. Vi beställde en svarv för 70 000 för att kunna göra jobbet. Svarven kom, med sedan kom det ingen order, säger Claes Thilander, vd för Hallstaviks maskinmontage.

Just nu arbetar företaget hårt för att hitta nya kunder.

 Vi tror på en ljusning först i januari nästa år, säger han.

Roslagsverkstäderna AB, som har 16 anställda, har också de drabbats av lågkonjukturen. Två man har fått gå.

 Vi tar dag för dag och jobbar hårt för att hitta nya kunder. Samtidigt rustar vi för högkonjuktur. Vi tittar på logistik, hur vi kan rationalisera, och hur vi kan klara en uppgång utan större investeringar, säger vd:n Andreas Thoresson.

Hallstaviks Plåt och smide, som är en underleverantör till Hallsta pappersbruk har tvingats säga upp en man. Men vd Kurt le Moine ser ändå ljust på framtiden. På sikt hoppas han att företaget ska få mer jobb vid Hallsta pappersbruk.

Man har sagt man ska gynna ortens företag och nu när de skär ner på underhållssidan kanske de köper mer tjänster utifrån. När deras omorganisation satt sig får vi hoppas det blir mer fart på jobben på bruket, säger Kurt le Moine.

Annons