Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mimmi fick hjärnskada efter rutinoperation

Norrtäljebon Mimmi Nilsson, 42 år, ligger i en säng på Danderyds sjukhus.
Hon kan varken äta, prata eller gå.
En hjärnoperation i våras gjorde henne till ett vårdpaket.

Annons

Livet är förstört.

Det säger Dennis Nilsson, 41 år, och ser sin älskade fru, Mimmi Nilsson, i ögonen. Ständigt på jakt efter en glimt, ett meddelande. Han vet att hon är medveten, även om hon inte kan kommunicera med ord.

Jag ser att hon är deprimerad, psykiskt knäckt.

Hon kan inte heller längre gå, äta eller göra alla de där andra sakerna som vi vanliga friska gör utan att tänka.

Alla de funktionerna förlorade Mimmi Nilsson i maj efter ett så kallat rutin­ingrepp på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Men operationen gick fel och hon blir aldrig mer sig lik. Inte heller livet för hennes närmaste.

Vi går tillbaka till våren 2008.

Mimmi Nilsson jobbade mycket och hårt i sin egen frisersalong. Förutom livet som företagare tog familjelivet med de två barnen Clara, 13 år, och Filip, 11 år, upp mycket tid. Dennis jobbade heltid som byggnadssnickare i Norrtälje. Livet snurrade på.

Men så, i februari, började Mimmi Nilsson få en konstig känsla när hon hastigt lade sig ner eller reste sig upp. Det snurrade till i huvudet och läkarna trodde först att det var kristallsjukan, där patienten får yrsel.

En magnetröntgen visade istället på en cysta, en godartad förändring, i hålrummet mellan hjärnbalken och lilla hjärnan.

Läkarna ordinerade operation. Men hon behövde inte vara orolig, menade de:

De sa att det var ett rutin­ingrepp och att den enda risken var infektion i operationssåret, säger Dennis Nilsson.

Han berättar att Mimmi, som ju arbetade som frisör, var mest orolig över att för mycket hår skulle behöva klippas bort inför operationen.

Frisörbranschen kan hon glömma nu, säger han och suckar.

Den 21 maj opererades hon. Ingreppet, som skulle vara så enkelt, tog åtta timmar. Mimmi Nilsson opererades av en ST-läkare, alltså en läkare som höll på att utbilda sig till specialist i neuro­kirurgi. En över­läkare som var den kvinnliga ST-läkarens handledare skulle också finnas på plats. Men enligt Dennis Nilsson var överläkaren med i endast 17 minuter. Av handlingarna framgår att ST-läkaren uttryckligen bad om handledarens hjälp och assistans men att han ska ha menat att hon skulle klara sig själv. Upprepade gånger under operationen ringde ST-läkaren också till överläkaren. När operationen avslutades fick en gästläkare från Italien sy ihop såret, eftersom ST-läkaren var tvungen att utan rast gå vidare och operera nästa patient.

Dagen efter operationen fick Mimmi Nilsson en inre blödning i hjärnan och hon opererades på nytt. Hon låg medvetslös till den 8 juni och när hon vaknade upp var hon inte längre sig lik.

Man tror att vården ska vara mer proffsig än så. Sånt här ska inte få hända. Okej om man syr en tumme fel, men hjärnan, säger Dennis Nilsson.

Därefter har sex operationer följt. Den senaste, den 16 oktober, skedde på grund av komplikationer från de föregående operationerna. Ständiga infektioner, bland annat hjärnhinneinflammation och fem lunginflammationer, har försämrat läget.

Dennis Nilsson vet inte hur framtiden ser ut för Mimmi.

Tid, vi får vänta och se, säger läkarna. Det går ännu inte att se vilka skador hon fått. Läkarna säger att hjärnan kan lägga sig i dvala och komma igång sen.

I augusti flyttades Mimmi Nilsson från Karolinska universitetssjukhuset i Solna till rehabavdelningen på Danderyds sjukhus. Varje dag besöker Dennis sin fru, pratar med henne och vårdar henne.

Han känner en enorm vrede i sig. Tårarna har nästan tagit slut, så mycket har han gråtit. Samtidigt som allt känns enormt tungt måste han vara stark för familjens skull.

Hur orkar du?

Det är barnen som ger mig energi, säger han.

Han är sjukskriven från sitt jobb som byggnadssnickare.

Chefen vill inte ha mig där, det är ett sånt farligt jobb.

Hur är ditt förtroende för sjukvården?

Jag har inget förtroende kvar alls, jag känner hat mot överläkarna på neurokirurgen. Någon måste ta ansvar för vad de gjort. Jag skulle kunna skriva en bok om det här, säger han.

Allra mest besviken är han på den överläkare som lämnade ST-läkaren ensam under operationen. Han har uttryckt sina känslor inför honom, liksom inför ST-läkaren.

Läkarna säger att de ska ta stor lärdom av det här, men det hjälper inte mig, säger Dennis Nilsson.

Just nu arbetar en jurist med Mimmi Nilssons fall för att hon ska få ersättning för sina skador från Personskaderegleringen, PSR.

Karolinska universitetssjukhuset i Solna har anmält sig själv i en så kallad lex Mariaanmälan.

Vi vet att patienten har fått svårakomplikationer men vi vet inte vad som har hänt i detaljm, säger chefläkare Svante Baehrendtz.

Annons