Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljörörelsen är fel ute

Annons

Är det bara inom Sverige som koldioxidutsläppen skall minska? Eller kan en del av Sveriges åtaganden bestå av minskade utsläpp i utvecklingsländer?

Detta är den stora frågan just nu i den svenska klimatdebatten. Allt pekar på att det kommer bli den främsta kritiken mot den klimatproposition som regeringen lägger fram i början av nästa år.

Bakgrunden är Sverige och övriga EU-länder lovat att minska koldioxidutsläppen med 20 procent fram till 2020. En viss procentandel har fått bestå av utsläppsminskningar i utvecklingsländer, det vill säga att Sverige finansierar ett projekt som minskar koldioxidutsläppen i ett utvecklingsland. Vid EU-toppmötet förra veckan höjdes denna andel något. Höjningen får dock bara får omfatta projekt i de fattigaste utvecklingsländerna, det vill säga inte i Kina, Indien och Brasilien, där de flesta av de svenskbetalade projekten hittills genomförts.

Den svenska miljörörelsen gillar inte alls den här höjningen. Miljörörelsen är över huvud taget emot att Sverige skall få tillgodogöra sig utsläppminskningar i andra länder. Man menar att detta är ett sätt för Sverige att smita ifrån sina åtaganden. Man menar att många av dessa klimatprojekt, inte minst i Kina, hade genomförts utan svenska pengar. De pengar som satsas på projekt utomlands minskar därför i praktiken inte koldioxidutsläppen.

Miljöminister Andreas Carlgren håller inte med. Han menar att utlandsprojekten är bra och effektiva, och att de innebär överföring av grön teknik till u-länderna. Han menar att dessa projekt öppnar för gröna investeringar från privata företag och för tekniköverföring till u-länderna. Sådan tekniköverföring har u-länderna länge krävt, men har visat sig mycket svår att genomföra.

Miljörörelsens inställning är lite konstig. Om man inte har oändligt med pengar, så är det självklart bäst för miljön att genomföra de klimatåtgärder som är mest kostnadseffektiva. Och det är nästan alltid billigare att minska koldioxidutsläppen i ett u-land än i Sverige.

Samtidigt finns det givetvis risker för Sverige att göra klimatinvesteringar i andra länder. Vi har inte lika god kontroll över projekt utomlands som vi har på projekt i Sverige. Det är svårare för oss att vara säkra på att utlandsprojekten verkligen minskar koldioxidutsläppen, och att de inte hade genomförts även utan svenska pengar.

Det gäller därför för Sverige att välja projekt på ett mycket noggrant sätt. Men om detta görs, så är dessa ett kostnadseffektivt sätt att minska koldioxidutsläppen. Dessutom kommer, även efter förra veckans EU-uppgörelse, två tredjedelar av de minskade ”svenska” klimatutsläppen att ske i Sverige. Miljörörelsens kritik, som oppositionspartierna mer än gärna upprepar, om att Sverige köper sig fri från klimatutsläppen, är därför helt felaktig.

Annons