Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metal utmanar pop

Ung mot gammal. Metal mot pop.
När Norrtäljes nya bandtävling Utmaningen kör i gång med sitt första kvalheat i kväll finns det något för alla.
Och publiken bestämmer vem som ska vidare.

Annons

Intresset från Norrtäljebanden har varit stort. Från början skulle tävlingen vara i dueller med två band, men vi har fått så många deltagare att det nu är tre band under fyra kvalfredagar, säger Kristian Hermansson, Rockverkstaden och en av arrangörerna av Utmaningen tillsamamns med Gamla stans trädgård och Rodengymnasiet.

I varje kvaltävling tävlar tre band mot varandra med egenskrivet material och det är publiken som röstar fram vilket band som går vidare till de två semifinalerna. Även där har publiken fullmakt att skicka två band till finalen, där dock en jury har ett finger med i spelet. Vinnaren får 10 000 kronor och en musikvideoinspelning medan tvåan får 5 000 kronor.

Sedan får de två vinnarbanden spela på Mobergs bar i finalen vilket bara det är en vinst i sig. Samma kväll kommer ett större, men fortfarande hemligt, band att spela och finalbanden blir som ett förband, säger Kristian Hermansson.

Kvaltävlingarna och semifinalerna kommer att hållas på övervåningen av Gamla stans trädgård med start i kväll.

De tände direkt på idén med en lokal bandtävling och jag personligen tycker att det är bra att banden får spela i verkligheten och inte bara här på U-huset, säger Kristian Hermansson.

Studerar man kvällens första heat inser man snabbt att det är en stor bredd på samtliga deltagare. Kristian Hermansson hade hoppats på mer hip-hop och rnb, men kan ändå presentera en mix av metal, pudelrock, klassisk rock och Coldplay-pop.

Det är också väldigt olika i åldrarna på de som deltar. Från kanske 17 år till Lasse Gidbo som är 42 år, säger han.

Lasse Gidbo spelar i ett bluesrockband som har samma namn som han själv. Han har spelat till och från i över 20 år och ser fram emot kvällens spelning.

Någon måste ju fylla gubbkvoten, säger han och skrattar.

Han berättar att alla band har omkring 20 minuter på sig att uppträda och man i kvaltävlingarna även måste göra en egen version av en Beatles-låt.

Det gör det hela lite extra spännande och att man känner sig laddad. Jag har däremot ingen ambition att gå vidare, det är bättre att släppa fram de yngre som behöver vinsten och uppmärksamheten mer, säger han.

En av hans två motståndare i kväll blir rockbandet Deepshit n'trouble från Norrtälje.

Det är en jätterolig idé och det ska bli skitkul att få spela, säger sångaren Christoffer Norman-Lundin.

Att de måste framför en egen Beatles-cover ser bandet som en spännande utmaning.

Vi har redan bestämt vad vi ska göra och känner oss nöjda med vår version, säger gitarristen Jesper Rangemo.

Om Lasse Gidbo eller Deepshit n’trouble når semifinalen ska de där göra en Elvis Presley-låt i egen tappning.

I finalen som hålls den 21 november är det Eurythmics ”Sweet dreams” som de ska spela. Nu hoppas vi på stor publik så att det blir roligt för banden att spela och en spännande omröstning, säger Kristian Hermansson.

Den första bandet går på vid 22.30 på fredagskvällen.

Annons