Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer snö att vänta

SMHI har gått ut med klass 2-varning och råder nu allmänheten att stanna inne. Mer snö väntar. Varningen gäller fram till i morgon.
Se bilder från snökaoset

Annons

Varningen gäller också till havs. Vågar på 9 meter har rapporterats från Upplandskusten, just nu är det alltså ingen bra idé att ge sig ut med båten, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

När man utfärdar klass 2-varning är situationen som sådan att den kan innebära fara för personer samt ge materiella skador på egendom. Det finns också risk för störningar i samhällsfunktionerna.

Enligt SMHI kommer snökaoset att hålla i sig fram mot tisdag, eventuellt fram mot tisdagskväll. En decimeter nysnö, lokalt ännu mer väntas i kommunen och det kommer fortsätta att vara kallt.

Är det ovanligt med dylika snöoväder?

Ja, det är rätt så ovanligt. Och det får extrema följder. Det har kommit väldigt stora mängder snö på kort tid, säger Eva Strandberg.

I mitten av veckan ser dock snöovädret ut att ge med sig. På onsdag väntas ett rejält omslag med flera plusgrader och västliga vindar. Redan nu har blåsten börjat att lugna sig men kustbandet får fortfarande dras med friska eller hårda vindar.

Se lokala väderprognoser här

Annons