Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MC-festen står för dörren

Nu är det hög tid för alla knuttar att damma av hojen.
På lördag äger sommarens upplaga av populära Custom bike show rum i Norrtälje.

Annons

I helgen infaller första lördagen i juni. Och som traditionen bjuder fylls Norrtälje med mc-fantaster som har vallfärdat till den stora motorcykelträffen Custom bike show.

Evenemanget, som anordnas av den lokala mc-klubben Twin club, är både en folkfest och en tävling i hojbygge. I år gäller även en av klasserna som SM och skandinaviska mästerskapen, där vinnaren får en plats i VM-finalen som går i USA.

Även om själva Custom bike show är på lördag har knuttarna redan börjat samlas i Norrtälje. På lördag räknar arrangörerna med mellan 10 000 15 000 besökare.

Vi har några här från USA och Kanada. Men de flesta brukar komma på fredag, säger Ola Eriksson, som är ordförande i Twin club.

Han och de andra arrangörerna har haft mycket att stå i de senaste dagarna.

Vi har haft ganska så god framförhållning i år men då hittar man på något nytt att göra i stället, säger han.

Under lördagen spelar pudelrockarna The Poodles och Avesta-bandet Barnyards Fury i Societetsparken. Där kommer det också att finnas en hel del marknadsstånd där besökarna kan köpa motorcykelrelaterade prylar.

Ola Eriksson utlovar också en uppvisning av de speciella motorcyklarna drag bikes och den som vill kan bli hissad upp i en lyftkran för att se festivalområdet ovanifrån.

Fast höjdpunkten för majoriteten av besökarna är ändå att gå runt på festivalhområdet och kolla in snygga hojar.

För stans pubar och restauranger är evenemanget en riktig guldgruva. Det är en av de två helger under hela året som de omsätter mest.

På Gamla Stans Trädgård är man i full gång med förberedelserna.

Vi håller på för fullt och öppnar en extra barhavdelning på 50 kvadratmeter i helgen, säger krögaren Andreas Mattson.

Han räknar med att ha fullsatt under helgen.

Det blir jämt bra när det är någon aktivitet i stan. Och vi brukar alltid ha fullsatt under Custom bike show. Även när det regnar, säger han.

... och polisen bjuder på några goda råd

Ska du köra genom Norrtälje på lördag?

Tänk om.

Det kommer att vara igenkorkat här i stan, säger närpolischefen Sven Nilsson.

Han rekommenderar de som ska norrut att undersöka alternativa färdvägar.

Förhoppningsvis rullar trafiken på ett godtagbart sätt. Men vi vet att det kan bli stopp på gatorna här under Custom Bike Show och räknar med att det blir tjockt med bilar på infarterna mot Norrtälje.

Insläppet i parken sker inte från Roslagsgatan och Bergsgatan utan från hamnplan.

 Givetvis kommer vi att ha trafikpoliser i tjänst. Om det blir kaos får de gå in och jobba.

Under förra årets festival uppstod ett knivbråk mellan de två rivaliserande mc-gängen Outlaws och Bandidos. I år utökar polisen därför sina insatser.

Självklart har vi tagit med det i beräkningarna och kommer att ha bred polisiär närvaro under själva utställningen. Men vi har inga indikationer på någon hämndaktion och hoppas att allt ska gå bra, säger Sven Nilsson.

På lördag kommer Norrtäljepolisens mobila kontor att parkeras vid Societetsparken. Det är bemannat dagtid ända fram tills det att besökarna lämnar området.

Annika Jeppsson

Annons