Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Man går och går som en luffare

Över berg och stäpp, genom vinodlingar och utmed landsvägar.
En 80 mil lång pilgrimsvandring som fick 22-årige Frans af Malmborg från Bergshamra att känna sig som återfödd.
- Jag blev lugn i att bara vara jag, att jag bara hade mig själv, ensam i ett annat land.

Annons

När Frans af Malmborg påbörjade sin pilgrimsfärd i början av juni var det inte av religiösa skäl.

Jag var sugen på att resa och ville göra något eget. Jag tycker om att gå och hade inte mycket pengar. Efter att ha läst Paulo Coelhos bok Pilgrimsresan kändes det bara rätt. Jag är en sökande människa och anledningen till vandringen är delvis spirituell, säger han.

Frans af Malmborg utgick från den franska bergsbyn St. Jean Pied och hade Santiago de Compostela i Spanien som mål, 80 mil därifrån.

Under färden mötte han nya människor i takt med att landskapet skiftade. I mitten av juni klättrade han upp på berget Cruz de Ferro. Ett berg där man kan lämna något som symboliserar ens bördor och därmed bli av med dom.

Jag lämnade mina cigaretter och sedan dess har jag inte rökt, säger Frans af Malmborg.

Han menar att resan har gett upphov till många frågor, men också många svar. Vandringen blev nästintill som en meditation.

Man går, går och går, som en luffare. Det är frihet och jag har lärt mig att om man vill så kan man. Det går att sätta upp ett mål och nå det.

Efter tre veckors vandrande höll krafterna dock på att ta slut.

Jag hade gått hela dagen. Det var stekhett och jag hade ont i fötterna. Jag kände hur ångesten började komma; nu klarar jag inte mer. Då kom jag på att jag hade ett brev i väskan som jag fått av några kompisar innan resan. Utanpå stod det typ ”när vandringen känns tung…”.

Frans af Malmborg berättar hur han satte sig vid en bäck, tog en apelsin och läste brevet. Hur energin kom tillbaka och hur han den kvällen gick in i skogen och skaffade sig en egen vandringsstav.

I början av juli, efter en månads vandrande, nådde Frans af Malmborg sitt mål. Det firades med sång och dans tillsammans med andra pilgrimsvandrare. Men resan tog inte slut där.

Vi kom fram vid sju på morgonen, vid fyra på eftermiddagen bestämde jag mig för att fortsätta vandringen. Jag är en havsmänniska och ville till havet, säger han.

Två dagar och åttio kilometer senare nådde Frans af Malmborg Atlanten. Där missade han solnedgången med två minuter och somnande sedan på stranden.

När jag vaknade dagen efter kände jag mig som återfödd.

Jenny Runsten

Frans af Malmborg

Ålder: 22 år

Bor: Flyttade till Malmö i januari men är ursprungligen från Bergshamra, Norrtälje.

Sysselsättning: Pluggar Socionomlinjen i Malmö.

Tycker om: Gubbsaker, som kaka till kaffet.

Fakta Pilgrimsresa

En pilgrimsfärd eller en vallfärd är ett besök på en helig ort för att fullgöra en religiös plikt, för att bedja eller att få välsignelse. Numera behöver det dock inte vara av religiösa skäl man gör en pilgrimsresa. Man kan exempelvis ha en kulturell eller spirituell anledning.

Gå in på www.vandra.se eller www.caminodesantiago.me.uk för mer information och tips.

Vill du också göra en pilgrimsresa?

Annons