Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löntagare vinnare 2009

Trots ekonomisk kris kan 2009 bli en riktig höjdare för privatekonomin. I synnerhet för de med arbete, höga bensinutgifter, stora rörliga lån och tankar på hemmarenovering. Värre är det för sjukskrivna, arbetslösa, studenter och pensionärer.

Annons

De flesta svenskar brukar ha en ekonomiskt tuff period precis efter jul. Men med en traditionsenlig presentutdelning från regeringen kan 2009 bli ett riktigt toppenår för privatekonomin. I alla fall för förvärvsarbetande som får de finaste klapparna. Med det tredje steget i regeringens jobbskatteavdrag kommer den stora grupp som har ett arbete att få minst ett par hundralappar mer ut av lönen med början i januari.

Samma grupper gynnas dessutom av faktorer som regeringen inte direkt råder över, nämligen att räntan på rörliga lån och bensinpriset har sjunkit. De som har jobb kan därför se fram emot ett gott hushållsekonomiskt nytt år.

Värre är det för icke-arbetande grupper som inte direkt får några julklappar av regeringen. Värst ser det ut att bli för sjukskrivna som i samband med årsskiftet riskerar att mista sin inkomst enligt de nya reglerna för sjukersättning.

Inte heller arbetslösa, studenter eller pensionärer ser ut att få några stora julklappar av regeringen.

Annons