Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löneavdrag i snökaos

Ta semester annars mister du din dagslön. Det beskedet fick stora delar av kommunens personal under förra veckans snöoväder när de inte kunde ta sig till sina jobb.

Annons

Det borde finnas ett alternativ när kommunikationerna står stilla och man helt enkelt inte har något annat val än att stanna hemma, säger en vårdare inom äldreomsorgen som väljer att vara anonym.

Under måndagens snö­oväder hade de flesta svårt att ta sig till jobbet. För många fanns det inget annat alternativ än att stanna hemma. För att få ut sin fulla lön fanns då tre alternativ: Att ta ut en semesterdag med full betalning och semestertillägg, att ta ut en kompensationsdag eller se över sin flextid, alltså arbeta in den förlorade dagen i efterhand.

Tyvärr tas ingen hänsyn till väder som detta. De flesta som var hemma under snöovädret tog nog en semesterdag men den får man ingen kompensation för i efterhand utan den är förbrukad, säger Birgit Andersson, driftansvarig för kommunens lönesystem.

På Norrtälje sjukhus har man under veckan diskuterat vilka alternativ som skulle fungera om en liknande situation skulle uppstå igen.

Det är en känslig fråga. Ingen vill ta tjänstledigt utan lön men samtidigt vill man inte heller slösa på sina väl sparade semesterdagar. Här på ortopeden hade vi tur då bara två stycken inte kunde ta sig till arbetet, säger Ulla Malutchenko, enhetschef på ortopeden i Norrtälje.

På ortopeden avdelning två arbetar cirka 45 personer. Under veckan har de haft bråda dagar med benbrott, stukningar och sprickor.

Det är ett ansvarsfullt jobb. Tänk om 40 personer hade suttit strandade utanför kommunen. Nu var de flesta så förutseende att de sov kvar i stan för att kunna ta sig till jobbet dagen efter. Men hade de inte gjort det hade vi fått det svårt, säger Ulla Malutchenko.

Annons