Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksaker varnar för barn

Trehjulingar, plastleksaker och dockor. När oroliga föräldrar vill få bilisterna att sänka farten kan det vara effektivare med en leksak vid vägkanten än en hemgjord skylt. Det är inte lagligt, men risken att åka fast är minimal.

Annons

Under senare år har en helt ny typ av spontanskyltning dykt upp både längs småvägar på landet och längs gator i villakvarteren. Det är föräldrar och boende som i stället för en vanlig skylt placerar leksaker i vägkanten. 

En trehjuling slarvigt slängd i dikeskanten, ett kramdjur på refugen eller en docka lutad mot staketet - alla sänder de en signal om att barn leker i närheten och när som helst kan komma springande. Många sänker snabbt farten.

- Jag har lagt märke till att den här typen av varningar har ökat. Ska man se strikt regelmässigt på det så är det antagligen fel. Men jag kan ärligt talat inte tycka att det är dåligt, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall. 

- Ställer man ut en trehjuling vid vägkanten så försöker man ju kommunicera med bilister, och social kommunikation kan aldrig vara fel. Trehjulingen är en symbol, inte en uppmaning eller regel som vanliga skyltar representerar. Jag tycker att det är bra.

Alternativet är ofta att sätta upp egna skyltar med texter som Lekande barn eller Akta! Levande barn. Något som egentligen inte är lagligt det heller.

Fast ingen som sätter upp skyltar eller lägger ut leksaker verkar behöva oroa sig.

- Nej, det är inget som vi ser som något problem, säger Johan Lindberg på Sveriges kommuner och landsting.

- Det är svårt att ha synpunkter på något som ställs bredvid gatan. Så länge det inte skapar en trafikfara är det svårt att göra något åt. Fast vi tycker att ett bättre sätt är att sänka hastighetsgränserna i bostadsområdena, något som pågår i de flesta kommuner.

Bengt Svensson på Rikspolisstyrelsen har fått flera samtal från personer som undrat om vad reglerna säger.

- En risk med den här typen av skyltning, eller vad man nu ska kalla det, är att man kan orsaka faror. Om en leksak, en docka eller något annat placeras så att den orsakar panikinbromsningar så kan det leda till olyckor, och då försämrar man ju säkerheten, säger han.

- Däremot är det svårt att se något negativt i symboler som får folk att sänka farten. En docka vid vägkanten får antagligen större effekt på en 19-åring än en skylt som varnar för lekande barn. 

Thomas Arnroth/TT Spektra [email protected]

Varning för barn Trots att skyltar som varnar för lekande barn kan köpas på nästan alla stora varuhus får man egentligen inte sätta upp dem vid vägen. Det är bara ansvariga myndigheter som får skylta vid vägar.

Däremot är det sällan eller aldrig någon som ingriper mot skyltningen eftersom alla ansvariga verkar överens om att det fyller ett gott syfte. TT Spektras rundringning till ansvariga visar att ingen uppfattar vare sig dessa skyltar eller andra symboler som något trafikbrott. 

Att tänka på när man sätter upp skyltar eller ställer ut leksaker: Se till att de inte står ivägen för trafiken eller orsakar trafikfara.

Byt skylt eller symbol med jämna mellanrum, särskilt lokala trafikanter blir snabbt blinda för den här typen av symboler och skyltar. 

Källa: TT Spektra

Mer läsning

Annons