Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättad stämning i Kapellskär

Beskedet att tullen blir kvar i Kapellskär överraskar inte hamnchef Rikard Sahl.
– Förslaget att lägga ned var inte genomtänkt, säger han.

Annons

Som NT berättade i går har Tullverkets ledningsgrupp gjort en kovändning när det gäller Kapellskär. Enligt det nya förslaget blir verksamheten kvar och inga tullarbetare sägs upp.

Det är väldigt positivt. Det är bättre att verksamheten ligger där behovet finns, säger Rikard Sahl. 

När beskedet om nedläggning kom i januari framfördes tanken att klareringen skulle skötas av tullpersonalen på Arlanda. Det hade försvårat för rederiernas kunder, det vill säga lastbilsförarna, anser Rikard Sahl.

Att åka till Kapellskär via Arlanda är en lång omväg. Det innebär dessutom negativ miljöpåverkan samtidigt som det är dåligt ur trafiksäkerhetssynpunkt, säger hamnchefen. 

En annan som är nöjd i dag är politikern Jan Emanuel Johansson (s). Han har protesterat mot nedläggningsplanerna i Kapellskär genom att samla in 7 000 namnunderskrifter som förra veckan överlämnades till finansminister Anders Borg (m).

Det är skönt att se att det går att förändra med ett starkt engagemang. Det har varit en partipolitiskt obunden kamp, alla har velat rädda tullen i Kapellskär, säger Jan Emanuel Johansson. 

Enligt honom är en nedläggning av tullen ingen besparing.

Hade jag trott något annat hade jag inte jobbat heltid under två månader med att bearbeta ministrar och samla namn. Nu ska jag fira genom att bjuda tullarna i Kapellskär på glass, säger Jan Emanuel Johansson. 

Johan Sverke

[email protected]

Annons