Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt karusellen snurra!

Den första deltävlingen i Norrtälje blev en jättesuccé med röstningsrekord för Stockholms län.
När den nationella musiktävlingen Rockkarusellen i kväll har sin sista delfinal i Norrtälje på U-huset står hemmahoppet till metalbandet Unclear från Rimbo.

Annons

Rockkarusellen har varit igång sedan januari och fortsätter ända in i maj. För Norrtälje kommuns del stannar det dock efter i kväll då den sista lokalt anordnade delfinalen äger rum på U-huset. Jonathan Ojeda, U-husets representant för tävlingen, tycker att arrangemanget har varit ett lyft för det lokala musiklivet.

Vi hade röstningsrekord för länet i den första deltävlingen med runt 150 publikröster. Vi hade antagligen lika många i publiken under den första kvällen vilket är väldigt bra. De andra två tävlingarna var kanske inte lika besökta, men på det stora hela är vi väldigt nöjda, säger han.

Framför allt blev det ett spektakulärt bortfall i banduppställningen under den senaste tävlingen på U-huset. Då insjuknade tre av fem tävlande band i influensa och ersättningsbandet fick på tävlingsdagen ställa in sedan en av bandmedlemmarna hade skurit av en fingertopp under sitt kockjobb.

Då stod jag och bad på mina bara knän att de skulle spela ändå, men det gick ju bara inte. Tyvärr blev det lite konstigt eftersom publiken ska rösta på två av sina favoritband under en kväll. Man kan säga att valet för dem den här gången inte blev så svårt, skrattar Jonathan Ojeda.

Han tror att arrangemang som Rockkarusellen är väldigt viktiga för att den unga bandkulturen i kommunen ska kunna komma ut och få spela inför publik. Han framhåller också att tävlingar som denna gör att man kan knyta kontakter med band som kan spela på U-huset i framtiden och skapar nätverk mellan olika orter.

Jag hoppas verkligen att Rockkarusellen kommer tillbaka hit nästa år och för oss lokalt så har vi ju Utmaningen som vi hoppas kommer tillbaka i höst. Den riktar sig ju även till de som är lite äldre, säger Jonathan Ojeda.

Hemmahoppet i kväll på U-huset står till metalbandet Unclear som härstammar från Rimbo och består av fyra killar med sångaren och gitarristen David Kindberg i spetsen. Han berättar att detta blir bandets andra deltävling av totalt tre och att den första ägde rum söder om Stockholm.

Vi fick faktiskt ett väldigt bra gensvar från publiken, trots att man inte avslöjade hur det hade gått i publikröstningen. Vi hade några av våra anhängare där fast mestadels var det lokal publik, säger han.

Unclear kommer i kväll att spela samma låtlista som man körde då, vilket betyder tre snabba metallåtar och en ballad. Samtliga låtar har bandet skrivit själva och David Kindberg berättar att de inte vill bli för nischade i en genre.

Just inom metal finns det så väldigt många olika undergrupper och det är inte så accepterat att man hoppar emellan dem. Men det är precis vad vi gör och därför kallar vi oss bara för metalband, säger han.

Influenser kommer främst från nyligen Sverigeaktuella Metallica och det amerikanska bandet Avenged sevenfold. Unclear planerar också att spela in flera demos till sommaren och lägger ut det mesta av sin musik på sin myspacesida. Bandet började som coverband, men har nu som sagt gått över till att skriva och producera sitt material själva.

Vi bildades 2004 och har väl letat efter ett sound sedan dess (skratt)! Nu tycker vi dock att vi börjar hitta det som känns som oss och om man kommer och tittar i kväll får man se vad vi menar, säger David Kindberg.

Vid förra deltävlingen fick Unclear sällskap av tre andra band som också kommer att spela på U-huset i kväll. Intrycket är att det är mycket rock.

Vi sticker nog ut eftersom vi är lite hårdare, de andra banden känns mer rockpop-orienterade och ett band körde en väldigt speciell form av psykedelisk rock, säger David Kindberg.

Rockkarusellens fjärde tävling börjar klockan 19.00 på U-huset i kväll.

Annons