Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt eleverna gå kvar minst ett år

Beslutet om nedläggning av Flygskolan till hösten 2009 har nu återremitterats även i fullmäktige, kommunens högst beslutande organ.

Annons

Ärendet kommer att återkomma på nästa fullmäktigesammanträde i december. Troligtvis kommer den styrande majoriteten inte att ha ändrat ståndpunkt trots att majoriteten nu fått flera chanser att ta till sig de argument som föräldrar, elever, personal och opposition fört fram.

Ibland handlar det om politiskt spel och man har helt enkelt olika åsikter om hur saker och ting ska skötas. I andra fall kan det vara så att det faktiskt finns bättre lösningar än dem man föreslår, och då borde vilken politisk majoritet som helst kunna ta ett par steg tillbaka och tänka till en gång till. Så har hänt i historien, men alltför ofta så kör man på av stolthet och princip och genomför tokiga beslut trots att man fått fram uppgifter som visar att det finns klokare vägar att gå, både för verksamhetens skull, men även av politiska skäl. Det är inte alltför långt kvar till nästa val.

I dag har man tillåtelse att bedriva skolverksamhet i Flygskolans lokaler längst fram till hösten 2011. Det finns mycket som pekar på att det inte är några svårigheter att förändra detta så att man kan fortsätta med skolverksamhet i lokalerna även efter 2011. Men även om man inte tycker att det är en bra lösning så har man åtminstone 2,5 år på sig att avveckla verksamheten i lugn takt, och presentera förslag på var plats för eleverna finns.

I dag hänvisar man till olika skolor där man säger att det finns plats, man kan inte påvisa var utan skjuter ansvaret på rektorer. Man vägrar konsekvent att svara på frågor om konsekvenser för elever, personal och föräldrar. Vissa elever föreslås också vara kvar i lokalerna ett år till vilket gör att man ändå kommer att ha hyreskostnader kvar.

Så oavsett om man vill ha kvar Flygskolan i nuvarande lokaler, om man vill att en ny skola ska byggas för eleverna i den södra delen av tätorten eller om man vill avveckla lokaler och ”processa” in barnen i andra skolor, så låt de barn som går på Flygskolan i dag vara kvar där åtminstone ett läsår till. Ska lokalerna utrymmas? Undvik att ta in fler elever.

Börja ta fram konkreta förslag på var barn och verksamhet ska flyttas och visa att det praktiskt fungerar. Ge elever, personal och föräldrar andrum och möjlighet att vara med och påverka vad som ska hända när lokalerna fasas ut. Det är inte bråttom, ta inte förhastade beslut på grund av politisk stolthet.

Annons