Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs hela chatten med renhållningschefen

Tack, Jörgen Örnestav och alla som följde och deltog i chatten om de nya sophämtningsreglerna! Här kan du läsa hela chatten!

Annons

Chatten löper nerifrån och upp.

15:50 Moderator:

Chatten avslutas. Tack för alla frågor! Chatten kommer att ligga kvar ett tag och utvalda frågor och svar publiceras i torsdagstidningen.

15:48 Jörgen Örnestav:

Tack för denna nya form av kommunikation tycker det varit givande hoppas ni fått svar på era frågor.

15:46 Axel:

Trevligt initiativ med chatten! Ser gärna en fortsättning, det är en viktig kanal för kontakten med kommuninnevånarna och för samordning av funderingar som finns på fältet!

15:45 Jörgen Örnestav:

I våra instruktioner till insamlings entreprenörerna är att hämta alla sopor, även de som står bredvid säckhållare eller kärl. Så detta kommer vi ta med vår entreprenör, meddela Renhållnings Kundtjänst om detta så så får du hämtning. Beklagar.

15:43 Lasse:

Idag hämtades mina sopor för första gången i år, men den lilla extrasäcken står kvar. Den tog dom inte ! Varför ?

15:41 Jörgen Örnestav:

Är ert hus klassat som flerfamiljshus enligt fastighetsregisterer så kommer ni ha oförändrad tömning.

15:40 Solveig Nyström:

Hur kommer vårt flerfamiljshus med 16 lägenheter att drabbas?Vi har nu hämtning varje vecka. Vi får 4 säckar per vecka.

15:38 Jörgen Örnestav:

Som jag skrev tidigare så har du många barn så gör en skrivelse till kommunstyrelsen om reducerat pris eller beställa ett extra abb. Inga kommenater till skogen, vilket jag inte hoppas inte sker.

15:35 Calle E:

Trots sortering och kompostering blir det tufft p,g,a, flera blöjbarn. Finns det någonstans (förutom i skogen) man kan slänga sina sopor när kärlet är fullt?

15:33 Moderator: Sista chansen:

Vi fortsätter hantera frågorna så snabbt vi kan. Alla kommer tyvärr inte att få sin fråga besvarad, men fortfarande finns möjligheten. Vi räknar med att hålla på ungefär en kvart till.

15:32 Jörgen Örnestav:

Information har gått ut men kanske inte nått alla. Du kan ringa till Renhållningens kundtjänst så ordnar de en kostndasfri tömning (en gång innan ordinarie säsong).

15:30 Anneli:

Med tanke på att ingen information är skickat till oss fritidsboende är våra soptunnor överfulla vid detta laget. Skall dom stå och stinka ända till april nu???

15:29 Jörgen Örnestav:

Svar Johan: Upphandlingen finns som offentlig handling i kommunens arkiv.

15:28 Jörgen Örnestav:

Som jag skrev i ett tidigare svar så är taxan ganska komplicerad och företagen utnyttjar bara insamlingstjänsten och inte ÅVC/Farligt avfall/Grovsopor.

15:26 johan:

vart finns det att se?

15:26 Håkan:

Varför sänker ni företagens avgifter, måste ju varit bättre att behålla det gamla priset eller???

15:26 Jörgen Örnestav:

Ja

15:25 johan:

har det gjorts en offentlig upphandling av sophämtningen?

15:25 Jörgen Örnestav:

De gamla behållarn ägs av fastighetägaren och du får göra vad du vill med dem, kanske källsortera i dem? Du kan också lämna dem vid någon av vår ÅVC eller i samband med grovsopshämtningen.

15:24 Erik:

Skall de gammla soptunnorna lämnas tillbaka? Eller byts de ut när de bytts ut i sommar?!

15:23 Jörgen Örnestav:

Kärlen ägs av fastighetsägaren. Har du sönder kärlet betalar du, har tömningsentreprenör sönder betalar de och är det någon form av garantifel(inom 7år) så betalar kommun, kommunen fixar nytt kärl.

15:20 Tommy:

Vem äger kärlen? Om dom går sönder, vem fixar nytt kärl och vem bekostar?

15:20 Jörgen Örnestav:

Meddela renhållningens kundtjänst att du vill ändra abb. då kommer det att ställas ut 2st nya plastkärl, de gamla säckhållarna behåller du eller lämnar på någon ÅVC eller grovsopshämtningen

15:17 Axell:

Hej, jag har två säckhållare, varav den ena är avställd, men vi kommer att inom nära framtid förmodligen att behöva öka abonnemanget från en till två säckar per hämtning. Ska vi ställa fram den extra säckhållaren för att få två nya sopbehållare eller hur gör vi?

15:16 Jörgen Örnestav:

Svar Jonas: Om du källsorterar bör du få plats, annars finns möjligheten att beställa ett extra abb. och har du speciella familjeförhållanden, ex många barn, så får du skriva till kommunstyrelsen för prisreducering.

15:13 Jörgen Örnestav:

Vi tittade även på denna modell, men i och med att vi är en stor kommun/glesbygd så är risken att det blir många körda mil.

15:13 Jonas:

Inga svåra frågor har hittils slåppts fram, vad är meningen med chatten då?tidigare tömning 52ggr/år med det nya kärlet. nu- halverad tömning höjd avgift. Var skall man göra av soporna som inte får plats undrar en 3barnsblöj familj...

15:11 Lars Grundström:

Varför inte tömma kärlen när de är fulla i stället för, som för en del, tömma en halvfull sopsäck. Gör som bla i Sollentuna, där betalar man en grundavgift och sedan betalar man för varje tömning och vikten på soporna. Man bestämmer själv när man ställer ut tunnan för tömning.

15:10 Jörgen Örnestav:

Det är komplicerat att förklara helheten beroende på att i hämtning ingår många andra tjänster men Det som gör att taxan måste läggas på en högre nivå beror på att Kommunens Renhållning kommer att genomgå en hel del förändringar/förbättringar under 2009 och kommande år. Bl. a kommer följande att ske: · Kommer det att införas ett nytt order- och faktureringssystem som gör att varje tömning registreras. · Utbyggnad av Salmunge avfallsanläggning · Upprustning och Profilering av Behållare, Farligt Avfall stationer och Sopmajor. · Ökad service på våra Återvinningscentraler · Uppbyggnad av en ny taxestruktur · Förnya befintlig Avfallsplan och Avfallsföreskrifter · Översyn av insamlingen i skärgården · Sluttäckningar av deponier (Häverö Björkholmen) Dessa förändringar/förbättringar görs för att: · Få en effektiv avfallshantering som kommer att vara hållbar under många år. · Möta upp framtidens krav både från myndigheter i form av bl.a. Länsstyrelsen, Arbetsmiljöverket och EU-direktiv. · Och sist men inte minst ur miljösynpunkt, iform av bättre logistik, sortering och nöjda kunder. För att möta upp dessa förändringar/förbättringar så kommer Renhållningstaxan i Norrtälje Kommun för 2009 att höjas med mellan 10-40 %, beroende på tjänst. Påverkande parametrar förutom ovannämnda förändringar/förbättringar är behandlingsavgifter för avfall och slam med ca 10 %, index mellan 5-7%, nya entreprenad avtal ca.22-28 %, kapitalkostnader i form av investeringar på ca 25 % och lönekostnader 3-4%.

15:08 Moderator: Chatten förlängs:

Massor av frågor kommer in till Jörgen och trycket är högt. Därför kan chatten upplevas som seg emellanåt. På grund av det stora intresset förlänger vi chatten till 15:30 eller ännu längre om det behövs.

15:06 Fredrik:

Hej! Nån kanske har ställt frågan tidigare men Hur motiverar du prishöjningen kontra mindre sopkärl och färre hämtningar?

15:05 Jörgen Örnestav:

Gå in på kommunens hemsidan/avfall och återvinning så får du information om placering. Du kan ha dem ståend på gården och dra fram dem på tömnings dag.

15:04 Solveig Nyström:

hur bör tunnorna vara bäst placerade? Kan man ha dem stående inne på gården?

15:04 Jörgen Örnestav:

Enligt kommunens renhållningsordning så kan du inte avsäga dig somhämtning med undantag av om anmäler huset som obebott eller söker dispens via bygg och miljö om du inte har något avfall, vilket är väldigt ovanligt.

15:01 Anders:

Hur kan man avsäga sig sophämtningen?

15:01 Jörgen Örnestav:

Den räkning du har betalt gäller från 1/1 tom 31/12-2008, alltså du har inte betalt något för 2009 ännu.

14:58 Mikael Lindberg:

Jag har betalt för hämtning varje vecka, detta har jag betalt till April 2009. Nu ändras reglerna, i min bransch kallas detta avtalsbrott. Hur avses detta kompenseras?

14:58 Jörgen Örnestav:

Vi är ingen vinstdrivande verksamhet utan ska gå +/- noll, kostanderna styr taxan. Har tittat på andra kommuners 14-dagars hämtningpris och Norrtälje ligger på den lägre delen av ca 295 kommuner.

14:51 CH:

Har ni inte gjort några jämförelser med andra kommuner INNAN ni bara bestämde rakt av att Norrtälje skall ha en väldigt hög taxa samt inga valmöjligheter vad gäller sophämtningen?

14:51 Jörgen Örnestav:

Du som hade veckohämtning 2008 får ditt kärl inom en månad om inte så bör du ha det senast i juli.

14:50 Leif Westerlund:

När levereras nya sopkärl till Hallstavik?

14:48 Jörgen Örnestav:

14-dagars enskild hämtas 26 ggr/år, 14-dagars fritidsboende hämtas 13ggr/år mellan april-sep, se vår hemsida.

14:47 Kalle:

Kan du förklara detta? ► 14-dagarshämtning, enskild 1 990 (+ 465 kronor jämfört med 2008) ► Fritidsboende, 14-dagarshämtning 1 335 (samma som 2008) Olika priser för samma sak....

14:45 Moderator:

Vi har en väldigt hög belastning just nu. Frågorna strömmar in till Jörgen. Vi hanterar frågorna så fort vi kan och kommer att hålla på så länge som det behövs. Ha tålamod.

14:43 jonas:

Hinner Ulf inte med att svar tillräckligt fort eller fungerar inte tekniken? Eller är vissa frågor besvärande?

14:42 Jörgen Örnestav:

Vi har inte genomfört detta med så kort varsel, men om jag fick vrida tillbaka tiden så skulle vi ha informerat bättre och ställt ut kärlen för ett år sedan, men vi ska göra det till det bästa av situationen.

14:36 Ulf:

varför har ni med så kort varsel genmfört denna ändring? varför inte informerat utåt bättre och börjat med allt detta och börjat ställt ut kärl med väl utprovad teknik under 2008 ????

14:36 Jörgen Örnestav:

Vi har just nu inga planer på att bygga biogasanläggning, bra initiativ av dig med avfallskvarn.

14:35 Margaretha:

Jag tänker installera en avfallskvarn i slasken, för att minska soporna i tunnan. Har kommunen några planer på att bygga biogasanläggning?

14:34 Jörgen Örnestav:

Ja, du kan under nästa vecka kontakta Renhållningens Kundtjänst så kan du själv hämta det på någon av våra anläggningar.

14:33 Förtydligande kl 14:28:

Korrigering Annikas svar Vi har valt att ha så få abb som möjligt för att hålla nerer kostnad för transporter och administration.

14:32 Annika Ytterberg:

Får man själv hämta sitt nya sopkärl för att undvika extrasäck?

14:30 Jörgen Örnestav:

Vi har gjort en översyn av detta och kom fram till den hämtningsform för fritidare, färre transporter. Du har möjlighet att ha ett permanent abb med 14-dagars tömning året runt.

14:28 Annika:

Varför ska inte fritidshus få hämtning oktober-mars? Jag skulle behöva i gång per månad under den perioden. Fler valmöjligheter tack!

14:28 Jörgen Örnestav:

Nej, den står inom ett rätt avståndsgräns.

14:27 Birgitta:

Min nuvarande soptunna står ca 2,5 m från vägen måste jag flyttaden

14:26 Jörgen Örnestav:

Inför upphandlingen så har vi tittat på olika insamlingssätt, bl.a. den du nämner, vi ansåg dock att den inte var tillräckligt beprövad för att vi skulle använda den.

14:25 Karin Jansson:

Det finns sopbilar som är indelade med fyra fack vilket gör att varje fastighet kan ha en sopsortering direkt i soptunnan. Tekniken finns och används i andra delar av landet men tydligen inte här. Varför?

14:25 Jörgen Örnestav:

Du kan lämna den till Norrtälje Energi och få en trisslott(kontakta dem för detta), lämna den i grovsoporna i vår eller åka till en ÅVC, ex Göral

14:23 Jenny:

Var gör jag av min gran? Finns det någon uppsamlingsplats eller måste jag åka med min barrande gran i bilen till görla?

14:22 Jörgen Örnestav:

Vi övervägde detta i vå upphandling, men förutsättningarna att behandla det organiska avfallet på hemaplan finns inte, vi saknar tillstånd på våra anläggningar.

14:21 Moderator:

På grund av hög belastning tvingades vi stänga chatten under några minuter. Nu har vi ökat kapaciteten och chatten är igång igen! Vi beklagar detta och bjuder på en extra halvtimme. Chatten förlängs till 15:30.

14:20 Sussi:

Varför har man inte som i många andra kommuner en extra tunna för kompost ? Det borde ingå i sophämtningsaxan tycker jag, nu när den ändå blir så dyr.

14:03 Jörgen Örnestav:

Taxan för 2009 gäller. Den som hade vecko tömning 2008 kommer att få ut sitt kärl senast i mars, övrig är målet innan sommaren.

14:02 Björn :

Kommer taxan fortfarande att höjas för dessa månader det inte kommer att fungera med tanke på dom nya kärlen? när kommer dom föresten, har hört September men det kan väll inte stämma?

14:01 Jörgen Örnestav:

Iden är god och kan tänkas användas i framtiden men det krävs lite mer förberedelser för detta, det finns också en risk att kommunen tappar kontrollen över sophanteringen. Målet är inte bara att förbättra källsortering utan också att minska transporterna med avfall, därav borttagningen av veckohämtningen.

13:58 Mona:

Kan man inte komplettera nuvarande system med möjlighet att lämna hushållssopor på något centralt inlämningsställe? Om målet att förbättra sopsorteringen är det viktigaste varför kan man då inte minska kärlvolymen men behålla veckohämtning för dem så önskar?

13:58 Jörgen Örnestav:

Vi blev försenade med utställningen av kärlen, det vi nu kommer att göra är att prioritera utställning av kärl för dem som hade tömning 52ggr/år. Dessa kan lämna en extra säck med sopor kostnadsfritt tills det nya kärlet anländer. OBS! gäller endast de som hade vecko tömning 2008.

13:56 Sofie:

Om man ska byta system och ha nya kärl och hämtning varannan vecka så är det ju totalt fel att påbörja detta innan vi fått nya kärl?? Vi hade alltid en full påse varje vecka och nu ska vi klara oss med samma påse på 2 veckor?? Har god lust att låta bli att betala för sophämtningen.

13:56 Jörgen Örnestav:

Vi har valt att ha en modell av kärl för att minska risken för utställning av fel kärl och att hålla kostnaden nere, ju större valfrihet desto dyrare. Du kan i den nya taxan beställa ett extra abonnemang som täcker upp för den som genererar mer avfall än 190l var 14:e dag.

13:55 Carin:

Varför finns bara en kärlstorlek, i många andra kommuner kan man välja storlek själv, vanligen mellan 90-370 liter och betala därefter. Alla har inte samma behov, t.ex en ensamstående eller en barnfamilj genererar inte lika mycket sopor. Låt oss välja själva vad vi vill ha och betala för.

13:54 Jörgen Örnestav:

På område 2 (Hallstavik-Väddö) har inte entreprenören hunnit få in hämtdagarna i affärssystemet, kommer att finnas tillgängligt i slutet av denna vecka(3).

13:54 Helene:

Varför är det så omöjligt att få reda på vilken veckodag soporna kommer att tömmas?

09:33 Moderator:

Välkommen till chatten, som öppnar klockan 14:00.

Annons