Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm om vanvård kom för mer än ett år sedan

Hästarna har fått lida i onödan. Kommunens djurskyddsinspektörer borde ha ingripit tidigare.
Det menar en person som följt tillvaron för de misskötta hästar som NT berättade om i gårdagens tidning.

Annons

  Vi är flera som har ringt och anmält missförhållandena. Det här har pågått i minst ett och ett halvt år, säger anmälaren som har flera exempel på att hästarna varit magra och att hovarna inte varit skötta.

I vintras stod en av hästarna ute utan täcke när det var sju grader kallt. Den var mager och stelfrusen.

Redan sommaren 2007 var det ont om bete i flera av hagarna.

Hästarna fick dåligt hö. Och ett sto med ett föl, som var fött under våren, var utmärglad. Ett sto med föl ska ha en rund mage. Dessutom hade flera av hästarna stora sprickor i hovarna.

Anmälaren tycker att hästägarna bör förbjudas att ha djur och är kritisk till att djurskyddsinspektörerna inte agerat med kraft. Det gäller till exempel en valack, som till sist måste avlivas på grund av sina skador på höger bakben och höger framben.

Tittat flera gånger

Lars Johnsson, en av kommunens djurskyddsinspektörer, berättar att man haft ögonen på gården en längre tid.

Vi har varit ute och tittat flera gånger och skrivit förelägganden om stödutfodring och att hovarna ska verkas. Från början var det inte lika allvarligt som det blev, problemen har ökat hela tiden. Det är svårt när folk inte rättar sig.

Samtidigt menar Lars Johnsson att det är ett stort ingripande i människors liv att omhänderta deras djur.

Vi måste ha torrt på fötterna. Folk måste få chansen och då kan det bli så att djuren får sitta emellan.

Om politikerna i bygg- och miljönämnden bestämmer sig för att inte lämna gårdens ägare tillstånd att hålla fler än nio hästar kan länsstyrelsen gå in och besluta om tvångsåtgärder. Det handlar om att minska antalet hästar, antingen genom försäljning inom en viss period eller genom att länsstyrelsen ser till att hästarna omhändertas.

Vid årsskiftet tar länsstyrelsen över djurskyddstillsynen från kommunerna. Just den här gården i Roslagen får räkna med täta fortsatta kontroller.

Annons