Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt kvar till trovärdighet

Norrtälje kommuns opposition har varit tämligen kraftlös sedan valet. Det är också svårare att opponera när kommunens ekonomi går lysande och verksamheten fungerat hyfsat.
Lågkonjunkturen har dock gjort det lättare för oppositionen. Kampen mot Flygskolans nedläggning har kanske också fått oppositionslusten att öka.

Annons

I vilket fall har Socialdemokraterna blivit mer aktiva den senaste tiden. Ett exempel på detta kom förra veckan, när Socialdemokraterna gjorde en uppgörelse med Moderaterna om flera stora frågor: Norrvattenprojektet, det vill säga bygget av en vattenledning till Vallentuna, utomhusbadet i Hallstavik, Holmen papers vindkraftspark nordväst om Hallstavik och Viking race motorstadion, också den nordväst om Hallstavik.

Den här uppgörelsen har orsakat en hel del förvirring, inte minst bland de övriga partierna i majoriteten: Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. De undrar, med viss rätt, varför Moderaterna gör upp med Socialdemokraterna, när man samtidigt har ett borgerligt samarbete.

Från Moderaterna menar man att man inte har någon uppgörelse med Socialdemokraterna, och att de aktuella frågorna är sådana som hela majoriteten redan står bakom, med ett undantag: Norrvattenledningen, som Centerpartiet är mycket tveksamt till.

Kanske är det så. Men Socialdemokraternas kommunledning kan ändå vara nöjd. Man har visat handlingskraft inför väljarna, samtidigt som man skapat gnissel inom majoriteten. Och dessutom har man tystat alla de socialdemokrater som är emot det storskaliga Norrvattenprojektet.

Ett annat exempel på socialdemokratisk initiativkraft kom i går när man presenterade ett eget förslag till kommunalt stimulanspaket. Det innehåller en del intressanta punkter, som byggande av äldreboenden, vindkraftverk och hyresbostäder, bättre belysning i tätorterna och utbyggd vuxenutbildning. Flera av dessa punkter kommer säkerligen att finnas med också i det stimulanspaket som majoriteten lär komma med inom kort.

Däremot är de flesta av punkterna alltför luddiga, och det saknas uppgifter om vad varje insats kan komma att kosta, eller hur mycket stimulanspaketet kan få kosta totalt. Sådana uppgifter måste finnas med i majoritetens paket. För det räcker inte att lägga fram en luddig önskelista. Förslagen måste vara konkreta, och dessutom måste kommunen ha råd att genomföra paketet.

Det är bra att Socialdemokraterna fått mer kamplust och blivit mer aktiva. Demokratin blir bättre av en stark opposition, inte minst här i Norrtälje kommun. Fortfarande är det dock långt kvar innan socialdemokraterna kan sägas utgöra ett trovärdigt alternativ till dagens borgerliga majoritet.

Annons