Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längre arbetstid för länets poliser i nytt avtal

Patrik Gustafsson vid polisen i Norrtälje skräder inte orden när han talar om polisens nya avtal.
– Det är märkligt att polisen som arbetsgivare så flagrant bryter mot arbetsmiljölagen.
Rikspolisstyrelsen håller inte med.

Annons

Polisens nya, nationella avtal slöts mellan Polisförbundet och Rikspolisstyrelsen i slutet av förra året och träder i full i kraft i oktober i år. Avtalet ger bland annat poliser rätt till pension från 61 års ålder. Men för att finansiera detta förlängs arbetstiden för de poliser som har skifttjänstgöring. På de flesta håll i landet innebär det en timmes merjobb i veckan men i Stockholms län slår det hårdare.

Vi får jobba mellan två och tre timmar mer i veckan och vi blir av med 1,5 veckas semester, säger Patrik Gustafsson, biträdande huvudskyddsombud för polisen i Roslagen. 

Som polisinspektör vid utryckningen i Norrtälje jobbar Patrik Gustafsson treskift. Han arbetar ofta i en miljö som präglas av att hantera socialt utsatta människor, olyckor och våld.

Vi glider inte runt och löser fall som i en Beck-film. Verkligheten är en annan. Vi som är ute i uniform har ett tungt och ofta psykiskt belastade jobb, säger Patrik Gustafsson.

I en skrivelse till arbetsmiljöinspektionen begär han att Polismyndigheten i Stockholms län gör en riskbedömning där man redogör för vilka konsekvenser det det nya avtalet kommer att få för de poliser som jobbar de tyngsta skiften. Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att göra en sådan bedömning vid stora förändringar på en arbetsplats och Patrik Gustafsson menar att någon sådan inte har gjorts.

Men Rikspolisstyrelsen tillbakavisar kritiken

Vi har gjort en riskbedömning där vi använde HASP-projektet, en undersökning där man forskat kring sambandet mellan polisens natt- och skifttjänstgöring, säkerhet och hälsa, säger Tapio Lahto, chef för arbetsmiljösektionen på Rikspolisstyrelsen. 

Han nämner dock inte att HASP-projektet visar att poliser som arbetar treskift har mer sömnbesvär än övriga skiftarbetare, att de oftare drabbas av olyckor och att deras familjer ofta visar missnöje över arbetstiderna.

Däremot säger Tapio Lahto att Rikspolisstyrelsen anser att skyddsombud Gustafssons anmälan inte bara handlar om poliserna i Roslagen utan samtliga poliser i landet eftersom han ifrågasätter det kollektivavtal som redan är framförhandlat med polisförbundet. Därför har Rikspolisstyrelsen också tillbakavisat anmälan till Polisförbundet centralt.

Det är inte så att arbetsgivaren inte bryr sig, utan att vi vill att det ska gå den rätta, formella vägen. Därför avisar vi anmälan tillbaka till samordnande skyddsombud i Stockholms län och kommer att föra en vidare dialog med henne, säger Tapio Lahto.

Åsa Forsberg [email protected]

Polisförbundet: väldigt fördelaktigt avtalAtt Rikspolisstyrelsen väljer att fortsätta diskussionen med Polisförbundet centralt innebär sannolikt att inget kommer att förändras. Polisförbundet tycker att det nya avtalet är bra.

Polisen i storstadsområdena har haft ett förmånligt arbetstidsavtal de senaste åren. I Stockholms län är den genomsnittliga arbetstiden för en skiftarbetande polis i drygt 34 timmar per vecka. På Polisförbundet håller man inte med skyddsombud Patrik Gustafsson utan menar att det nationella arbetstidsavtalet i snitt kommer att ökad arbetsbelastning för skiftarbetare med max en timme i veckan. 

Enligt Fredrik Lundquist, suppleant i förbundsstyrelsen, gjordes ingen riskbedömning i ordets riktiga bemärkning under förhandlingsarbetet. Istället vägde förbundet för- och nackdelar mot varandra och landade i ett avtal som är mycket bra för majoriteten av förbundets medlemmar.

I en förhandling handlar det om att ge och ta. Nu fick vi ett väldigt fördelaktigt pensionsavtal, något som vi har kämpat för i 15 år. Jag vet att det kan drabba vissa poliser i Stockholm hårt, samtidigt ska man vara medveten om att de som tar den högsta arbetsökningen också kommer att kompenseras ekonomiskt för det, säger Fredrik Lundquist.

Han tror inte heller att det nya avtalet kommer att ge någon kortare semester.

Vi har inte rört antalet semestertimmar. Men det är klart, tar man en arbetstidsökning kostar också varje semestertimme lite mer att ta ut. 

Norrtäljepolisen Partik Gustafsson suckar över förbundets uttalande. Han tror inte att en extra slant i plånboken kommer att väga upp den extra arbetsbelastningen.

Jag är djupt oroad. Jag tror inte att många kommer att orka jobba mer än vad vi gör i dag och jag ser en klar risk för ökad frånvaro, sjukskrivningar och många utbrända poliser framöver.

Åsa Forsberg

Mer läsning

Annons