Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddat sportlov på Brogården

Armbågarna i bordet, blicken stilla, krama sakta av. Det är fullt fokus när Teo, Hellen, Josefin och Tilda får testa luftgevärsskytte för första gången.

Annons
Lägg an. Stefan Törnqvist hjälper Tilda Lönnqvist, 6 år, att ladda. Sedan uppmanas hon att ha båda armbågarna stadigt på bordet, ha blicken stilla framåt. – Och krama sakta av, säger han.

Koncentrationen var på topp på onsdagskvällen när Roslagsbro-Vätö skytteförening hade sportlovsöppet för nybörjare på Brogården.

Först på plats är Tilda Lönnqvist, 6 år, Hellen Lönnqvist, 8 år, Josefin Josjö, 8 år och Teo Serbin, 8 år. Alla fyra är mycket nyfikna. Men det är lite läskigt med de stora gevären och skjutbanorna.

–Jag tror att det där är någon typ av dator som talar om om vi har prickat, säger Josefin Josjö.

Teo Serbin väljer först. Han tar bana ett. Där ligger det snyggaste geväret. Ett blått.

Försiktigt känner han på geväret när de tre ledarna för dagen Stefan Törnqvist, Per-Arne Jacobsson och Kent Björklund börjar berätta vad de olika delarna heter och vad alla måste tänka på innan de börjar skjuta.

– Ni ska alltid räkna med att geväret är laddat, så vifta inte med det.

Sedan får de unga skyttarna försiktigt lyfta geväret. De får lägga an. Sikta.

– Inga fingrar på avtryckaren ännu.

Sedan är det hörlurar på. De får skicka iväg ett blindskott.

– Tänk att ni har ett litet fågelägg mellan fingret och avtryckaren, säger Kent Björklund.

– Titta hela tiden. Du får inte blunda, säger Stefan Törnqvist till Josefin.

Teo trycker av först. Tilda som sitter intill honom blir lite förskräckt och vill ta en paus. Men det dröjer inte så länge innan hon är i gång igen. Och inom en halvtimme har alla fyra klarat av att träffa tavlan.

Flera av dem får fullträff efter fullträff.

Jag fick två tio-poängare, visar Josefin Josjö med fingrarna. Det är paus och hon har munnen full med bulle.

Träffbild.  Varje skytt har sin egen skärm där hen kan se vart skottet träffade måltavlan.  Här blev det nästan mitt i prick. Det resulterade i nio poäng.
Roligt. Josefin Josjö, 8 år, för glad över två tiopoängare.
Koncentration. Jag har aldrig tidigare sett honom så koncentrerad, säger Jonas Serbin om sonen Teo, 8 år, som får testa Roslagsbo-Vätö skytteförenings luftgevärsbanor på Brogården.
Jobbigt. Hellen Lönnqvist, 8 år, får snabbt in den rätta känslan och den datoriserade visar att hon får in både åttor, nior och tior. Men det är jobbigt, påpekar hon. Geväret är tungt.
Annons