Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkkrogen kan räddas

Kyrkkrogen på Blidö kan komma att räddas.
- Vi har resonerat om olika möjligheter. Hembygdsföreningen får redogöra för sina tankegångar i skrift till i slutet på mars då vi har nästa möte, säger Kurt Lodenius, kyrkonämndens ordförande i Länna-Blidö-Riala kyrkliga samfällighet.

Annons

Blidö sockens hembygdsförening ska nu skriva ett förslag till avtal med kyrkan om den omdebatterade Kyrkkrogen på Blidö. Stugan är i vissa delar från 1700-talet, och hembygdsföreningen vill att stugan ska stå kvar invid Blidö prästgård.

Prästgården säljs

Prästgården ska säljas och hembygdsföreningen vill gärna ta över vården av den gamla stugan, men då måste en avstyckning till.

Att flytta den vore en kulturhistorisk katastrof, säger Jan Engström i hembygdsföreningen, som varit med på mötet med kyrkan.

Engström delar uppfattning med Byggnadsantikvarieämbetets expertis, som bestämt avråder en flytt av byggnaden.

Tre alternativ finns i dagsläget:

1) Avstyckning.

2) Frigörande av fastighetstillbehör. Innebär att man rent juridiskt lyfter ut stugan från prästgårdsfastigheten. Hembygdsföreningen tar över ansvaret och sköter stugan, men kyrkan står kvar som ägare.

3) Ett servitut (avtal) upprättas.

Spelar ingen roll

För oss spelar det inte någon roll. Vi vill bara rädda stugan till bygden, där hembygdsföreningen skulle förvalta och driva det som museum, säger Jan Engström i hembygdsföreningen.

Kurt Lodenius, kyrkonämndens ordförande, säger att nu får hembygdsföreningen tid på sig att utarbeta en plan. Den ska kyrkonämnden ta ställning till på sitt nästa möte den 26 mars.

Vi har haft en mycket positiv överläggning med hembygdsföreningen i frågan, säger han.

Annons