Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturåret 2008 i bilder

Ung kultur, skräck och museer. Så ser det ut när det är dags att summera ett slitet 2008, som snart ska lägga sig till ro.

Annons

Det har definitivt varit ett ungt år, där den unga kulturen har tagit mycket plats på kulturscenen. Bandet ”Kashmir the Captains” kammade hem segern i tävlingen Utmaningen. Rimbogänget Shotgun Crackers vann inspelningstid i studio i en annan tävling. Manga-fantasten Malin Svedberg ordnade Japanfestival på U-huset. Gatukonsten flyttade in på konsthallen.

Listan kan göras längre. Det vimlar av unga musiker och konstnärer som synts, hörts och märkts i år.

Roslagens egen skräckmästare, John Ajvide Lindqvist, har haft ett rysligt bra år och varit med överallt. Filmen ”Låt den rätte komma in, som han skrivit manus till, fick pris på flera festivaler och hade äntligen biopremiär i oktobrer. En lysande film, som fick mig att upptäcka vilken romantiker John Ajvide Lindqvist är, mitt i blodet och skräckscenerna. Den mobbade pojken Oskar möter vampyren Eli och tar hem en trippelvinst: en kompis, en grym hämnare - och den första kärleken. Wow. Dessutom gav han ut nya romanen Människohamn, som utspelar sig i ett fiktivt Roslagen. En sorgsen och spännande historia om det mest skrämmande av allt - ett barn som försvinner spårlöst.

Museerna blev årets mest segslitna historia, med förhandlingar som drog ut på tiden, diskussioner som avbröts och kom igång igen och en uppgörelse när året led mot sitt slut. Roslagsmuseet stänger för renovering, Pythagoras får höjt bidrag, men mycket återstår för att lösa grundproblemet att pengarna inte räcker. Räkna med fortsättning....

Annons