Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriser är svåra att förutspå

Annons

Den rådande finanskrisen har fått de röda ideologerna att se marknadsekonomin som den stora boven i dramat. Futurologi är en farlig vetenskap, men den som vill försöka spå i kristallkulan gör kanske rätt i att backa bandet och försöka lära av historien.

Frankrike och Storbritannien är typiska västerländska blandekonomier med starka inslag av både kapitalism och byråkratisk intervention i ekonomin. Och länderna är i många avseenden lika, men ändå så olika. Medan Storbritannien de senaste åren har haft hög tillväxt, låg arbetslöshet och goda statsfinanser har Frankrike haft bekymmer. Tillväxten släpar efter, arbetslösheten är hög och budgetunderskottet balanserar på den för Euro-samarbetet besvärande treprocentsgränsen. Både Frankrike och Storbritannien är före detta kolonialmakter och har betydande invandrade minoriteter från de tidigare kolonierna. Men medan Storbritannien har funnit en någorlunda väl fungerande modell för samexistens mellan grupper i samhället är det oroligt i de franska förorterna och förra vintern exploderade missnöjet i omfattande kravaller. Storbritannien står för atlanticism, optimism och globalisering, Frankrike för kontinentalism, pessimism och protektionism.

Men Storbritanniens övertag över Frankrike har inte så mycket med Tony Blair eller Gordon Brown att göra, även om de är mer sympatiska än Jacques Chirac. I stället bör man gå tillbaka till 1979, då Storbritannien valde Margaret Thatcher till premiärminister. Det är relativt få i Sverige som förstår betydelsen av Thatchers insats som premiärminister fram till 1990. Hon tog över att land som var rejält på dekis, sedan Labour dominerat politiken under både 60-talet och 70-talet. Storbritannien var då betydligt fattigare än till exempel Frankrike och Benelux-länderna och var ofta lamslaget av omfattande strejker.

Att vända en atlantångare tar tid, men med en tydlig politisk kompass konfronterade Thatcher budgetunderskott, inflation och militanta fackföreningar. Hon stod också för ett dämpat skattetryck och genomförde omfattande privatiseringar. Stålbad svider och det gjorde också Thatchers politik. Men sedan mitten av 80-talet har hennes politik gett positiva resultat och Storbritannien har sedan dess varit ett föregångsland för ekonomisk utveckling i hela världen. Att spå i framtiden är en av ekonomins dogmer det går inte att förutsäga kriser. Men en fri marknad har bidragit till ökad rikedom. Det får vi aldrig glömma även i en lågkonjunktur.

Annons