Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostar på att ta studenten

Att studera är gratis. Att ta studenten är däremot dyrt, inte minst för föräldrarna. Gustaf Bjurhammar som går samhällsprogrammet på Rodengymnasiet räknar med att lägga ut över 10 000 kronor för den speciella dagen.

Annons

I dag släpps Norrtäljes studenter ut på egna ben. Men innan dess ska det firas ordentligt, något som kostar en hel del pengar.

Det är fester, fotografering, studentmössa, kläder och en massa annat som ska inhandlas. Mina 1050 kronor i månaden räcker inte så långt så föräldrarna får gå in och hjälpa till, säger Gustaf Bjurhammar.

Gustaf Bjurhammar, Denise Kvist, Jesper Storgård och Lisa Klockare tycker att firandet har gått lite till överdrift.

Redan i början av trean fick de reklamblad av olika företag som ville sälja kapsylöppnare, kläder och champagneglas med studentlogga på.

Det blir ju lite löjligt att de utnyttjar dagen på det här sättet men samtidigt är det svårt att stå emot när man är mitt uppe i allt, säger Denise Kvist.

Även studentdagen är en dyr historia.

 Vi har beställt catering för hela släkten och det gick på över 4 000 kronor. Sedan kostade min kostym 5 000 kronor, men den räknar jag med att använda fler gånger, säger Gustaf Bjurhammar.

Lisa Klockare tycker att man ska kosta på sig att fira då händelsen bara inträffar en gång i livet.

 Det är ju stort så jag tycker att man ska fira ordentligt. Man vill ju vara fin då det är en engångsföreteelse.

Vill man dra ned på kostnaderna finns det dock alternativ.

Man behöver inte köpa den dyraste studentmössan eller kläder från Luis Vuitton. Jag köpte min kostym på Dressman och det var dessutom på halva priset, säger Jesper Storgård.

Lina Jonsson

Annons