Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kooperativa företag är framtiden

Mera pengar till kooperativt och socialt nyföretagande i Norrtälje. Det blir resultatet sedan Coompanion kammat hem en miljon kronor i en upphandling.
 

Annons

Coompanion hjälper dem som vill starta kooperativa och sociala företag. Ett anbud värt en miljon kronor gör att nätverkets avdelningar i Roslagen och Stockholms län kan lägga ännu mera krut på det arbetet de närmaste två åren.

Pengarna ryms inom projektet Stockholm entrepreneur, som backas upp av länsstyrelsen, Almi, Innovationsbron Stockholm och Stockholm business region.

Det är första gången vi får extra pengar. Det betyder att vi kan utöka rådgivningen och rikta oss utåt lite mera, säger Bridget Wedberg på Coompanion Roslagens kontor i Norrtälje.

Det har funnits i 15 år och har i dag fem anställda. Nätverkets rådgivare stöttar nyföretagarna i myndighetskontakter och i arbetet med att göra affärsplaner och budget.

De som startar kooperativa och sociala företag är ofta otraditionella företagare. Vi vill ingjuta självförtroende och få dem att komma i gång. Sedan följer vi upp företagens utveckling, säger Bridget Wedberg.

Coompanion Roslagen är med och startar cirka tio nya företag per år.

Ekonomiska föreningar är en vanlig företagsform. En fördel jämfört med aktiebolag är att de är billiga att starta. I stället för att pytsa in 100 000 kronor i aktiekapital räcker det med att registrera föreningen hos Bolagsverket för 1 200 kronor.

Ekonomiska föreningar är en demokratisk modell där medlemmarna äger företaget tillsammans. Många unga tycker att det är roligt att driva företag på det här sättet, säger Bridget Wedberg.

Att länsstyrelsen är med och delar ut en miljon som ska lyfta rådgivningen inom den sociala och kooperativa ekonomin är logiskt. Länsstyrelsen har pekat ut den sociala ekonomin som angelägen eftersom den ger jobb åt nya grupper på arbetsmarknaden.

Sociala företag drivs av personer med någon form av arbetsnedsättning.

Medlemmarna utvecklar verksamheten efter sin arbetsförmåga. På så sätt får de makt över sin egen arbetssituation och det leder till att de blir friskare, säger Bridget Wedberg.

Johan Sverke

[email protected]

Annons