Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten i Norrtäljeån invigd

Kommunal balett, ett paradis i mikroformat och tre lotuslampor som lyser upp Norrtäljeån med energi av solceller. På tisdagen invigdes den årliga konstutställningen Konst i ån i Norrtälje med tio konstverk.

target=”_blank”>Se alla konstverk här

Annons

Konstnären Arne Widman hänger tvärsäkert och livsfarligt på en stege från broräcket vid Faktoribron. Han spikar upp nio porträtt av estländska invandrare som kom till Roslagen direkt över Östersjön, som tillsammans bildar hans verk ”Samma vatten”.

Porträtten ska spegla sig i vattnet på ett sätt som speglar hur det var för estländarna som kom hit, säger Arne Widman.

Det är första gången som han ställer ut i Konst i ån och han är nöjd med sin placering.

Målningarna är lackerade för att tåla regn bättre. Det här är ett roligt initiativ som jag tror lockar många besökare, säger Arne Widman.

När Konst i ån började 2002 sedan var det många ortsbor och tursiter som höjde på ögonen. Att placera vanliga konstverk i Norrtäljeån hörde inte till det vanliga. Men i dag, sex år senare, är det en av sakerna i Norrtälje som lockar flest besökare.

Det är lika roligt varje år. Folk kommer fram och frågar vad konstverken betyder och många som annars inte tittar på konst får möjlighet att se det här, säger konstnären Ylva Ekman från SE Norrtälje som arrangerat utställningen. 

I år vid Å-villan flyter tre stycken lotusformade och blåglaserade blommor omkring. De har fått namnet ”Meditativa punkter”. Konstnären Johanna Heissenberger, som också ställer ut för första gången, berättar att de på kvällen lyser med energi från solceller.

Jag ville att de skulle flyta och följa åns rörelser. Samtidigt skulle de vara abstrakta och sticka ut ordentligt från det naturliga, säger hon.

Kulturpersonligheten Bengt Norling har vid Elverksbron ställt en trägubbe i naturlig människostorlek som springande bär på en fisk. På huvudet har han två antenner med stjärnor på.

Den heter ”Tack för fisken” vilket kommer från boken Liftarens guide till galaxen. Jag vet inte vem figuren är, men den är inte mänsklig, säger han. 

Att någon tar fisken från vårt vatten kan också ses som ett inlägg i debatten om att Östersjön fiskas ut.

Det går att göra många tolkningar, säger Bengt Norling hemlighetsfullt.

Öster om elverket växer en sällsynt växt i trä som har det falska latinska namnet Caeruléa erécka (blå upprätt) som skapats av Donald Karlsson. Vid strandkanten vid bio Royal tonar fem utstående stenar upp sig. Bakom dessa står Mari Pårup som berättar att de har ett rebelliskt ursprung.

När jag gick i söndagsskolan tyckte jag att stenen symboliserade Gud. Detta gillade inte min lärare, men det tar jag igen nu, säger hon och skrattar. 

Öster om Stora bron har Ylva Ekman placerat benpar i olika färger och utstyrslar. När vattneståndet är högre kommer de att guppa omkring i något som ska påminna om dans. En inte alltför taktfull sådan dock.

Tanken är att detta ska symbolisera förhållandet mellan politik och kultur och då är det inte konstigt om det är en rätt dålig dans, säger hon. 

Vid Kvarnbron har Lennart Wintermyr ställt upp sin ”Golden gate”, ett tegelstensrött linjespel medan Johan Frid mellan Lilla bron och Socitetsbron placerat en strömstare på en diskho där den dricker ut vattenkranen.

Detta verk visar hur strömstaren vill dricka det kranvattnet trots att han är omringad av vatten. Det är en spännande fågel som ibland gör konstiga val, säger Johan Frid. 

Alf Olsson har utanför konsthallen satt upp sin vattuman medan Konst i ån-rundan avslutas mellan Socitetsbron och Hamnbron. Där har Carsten Möller placerat en färgstark miniö med en plyschstol på. Denna konstgjorda färgklick står i stark kontrast mot de gamla hus som ligger kring ån.

Verket heter ”My final rest” och ska vara som ett alternativt paradis där allt är så perfekt att man till slut inte står ut. Det blir en slags sista vila, säger Karsten Möller. 

I tisdags klockan tolv invigdes utställningen klockan tolv på Konsthallens trappa av kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Möller.

Kim Nilsson

[email protected]

Konst i ån

Konst i ån arrangeras av SE Norrtälje, konstnärsgruppen för offentlig konst sedan 2002. Samtliga konstnärer som deltar har anknytning till Norrtälje kommun. Årets utställning pågår från 1 juli15 augusti.

Dessa konstnärer deltar i år

Arne Widman, Björkö-Arholma

Johanna Heissenberger, Furusund/Sundbyberg

Bengt Norling, Bergshamra

Donald Karlsson, Norrtälje

Mari Pårup, Vätö

Ylva Ekman, Yxlan

Lennart Wintermyr, Rimbo

Johan Frid, Norrtälje

Alf Olsson, Edsbro

Karsten Möller, Norrtälje

Annons