Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurs hotar Stadt

Konkurs hotar bygget vid gamla stadshotellet i Norrtälje. Sweden properties, som ansvarar för projektet, har slut på pengar och bankens granskning drar ut på tiden.

Annons

Flera underentreprenörer ligger ute med stora belopp och riskerar att dras med i fallet.

NT har tidigare berättat att galopperande kostnader bromsat ombyggnaden av Stadt till 32 lägenheter. Nu är det tvärstopp sedan Danske bank nekat bygget mer pengar.

Sweden properties har ansökt om utökat byggkreditiv och var lovade besked förra fredagen. Men bankens granskning av bolaget drar ut på tiden.

Nu medger Thomas Ryberg på Sweden properties att en konkurs hotar.

Vi är dränerade på pengar och det kan sluta med att banken försätter vårt dotterbolag Lilla torgholmen i konkurs. Även moderbolaget Sweden properties group är hotat och i så fall tar banken över färdigställandet av bygget, säger Ryberg. 

Han räknar med ett beslut från banken före 6 juni.

Oavsett om vi sätts i konkurs eller inte är det för jäkligt att bankens besked dröjer. Mängder av småföretag som ställt upp väntar på pengar. Det är fråga om personliga tragedier, säger Thomas Ryberg.

Jesper Danielsson på Supergrund AB i Norrtälje har fordringar på 300 000 kronor.

Jag har inte hört något från banken eller byggledningen. Men vi kommer att gå vidare för att få ut våra pengar, säger han.

Elinstallatören Bravida har obetalda fakturor på över en halv miljon kronor.

Allt eftersom fakturorna förfaller skickar vi dem vidare till inkasso. Banken tror inte på projektet längre och det är tråkigt för alla. Underleverantörer ligger ute med pengar och de som flyttat in i huset tvingas bo på en byggarbetsplats, säger Seppo Houtaniemi på Bravida. 

Thomas Ryberg hävdar att bygget ska färdigställas och att de som köpt lägenheter är trygga.

Att stjälpa en bostadsrättsförening är inget alternativ för banken. Både vi och banken jobbar desperat med att lösa pengabristen, säger han.

Hur kunde det gå så snett?

Projektet var felberäknat från början. Byggledningsföretaget Eldstaden tog fram summan 60 miljoner kronor men i själva verket har det kostat närmare 100 miljoner. Vi har tvingats skjuta till 40 miljoner själva och har stämt Eldstaden på 25 miljoner, säger Thomas Ryberg.

Eldstaden vill inte kommentera stämningen.

NT har utan framgång sökt ansvariga på Danske bank.

Johan Sverke [email protected]

Annons