Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill ha undantag i strandskyddet

Det finns områden i Norrtälje kommun där strandskyddet inte bör gälla.
– Annars tar man ju bort stora delar av kommunens attraktionskraft, säger kommunalrådet Kjell Jansson, (m).

Annons

De borgerliga politikerna i kommunstyrelsen ska just skicka i väg sitt yttrande över miljödepartementets förslag till nya regler för strandskyddet.

Socialdemokraterna har valt att inte ställa upp på remissyttrandet.

Det finns en politisk ton i remissvaret, säger oppositionsrådet Elisabeth Björk (s). 

Medan Kjell Jansson är särskilt nöjd med att förslaget ska ge kommunerna mer ansvar och befogenheter när det gäller strandskyddet är Elisabeth Björk skeptisk av just de orsakerna.

Risken finns att ett lokalt intresse gör att man på kort tid bygger bort värdefulla stränder, säger hon.

I förslaget från departementet står det bland annat att lättnaderna i strandskyddet inte bör gälla för den mest exploaterade och skyddsvärda kuststräckan från Bohuslän till Roslagen. 

I kommunens remissvar tar man i stället upp att det i Norrtälje kommun finns områden både med ett högt exploateringstryck och områden som kämpar med stagnation och där befolkningen är för liten för att säkra till exempel offentlig och kommersiell service.

Kjell Jansson vill inte ge några konkreta exempel på i vilka områden det kan vara.

Men vi ska vara jätterädda om våra obebyggda öar, säger han. 

Han vill att kommunen ska göra en inventering av tänkbara strandområden där det kan gå att släppa fram bebyggelse. De områdena ska också finnas med i kommunens översiktsplan.

Elisabeth Björk vill också ha in strandskyddet i översiktsplanen. Hon tycker i och för sig att det redan i dag är mycket svårt att ta sig fram till en strand, vare sig man kommer land- eller sjövägen, men det kan finnas områden där det går att till exempel göra en satsning för turismen.

Ann Sjöblom  [email protected]

Annons