Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen har 1,2 miljarder i pensionsskulder

Merparten av landets kommuner har stora pensionsskulder. Norrtälje kommun har en pensionsskuld på 1,2 miljarder kronor. Det är pengar som så småningom ska betalas ut till de anställda allteftersom de går i pension.
– Skulden sträcker sig lång tid framåt, säger kommunens ekonomichef Gunilla Edvinsson.

Annons

Från 2015 och åren fram till 2020 beräknas utbetalningarna öka rejält varje år i samband med att de stora 40-talistkullarna lämnar sina tjänster.

Just nu gör kommunen pensionsutbetalningar på mellan 35 och 40 miljoner kronor om året. Samtidigt är Gunilla Edvinsson angelägen om att kommunen börjar förbereda sig för att klara topparna i framtidens utbetalningar. 

Och politikerna i Norrtälje har för första gången avsatt pengar till pensionsskulden. 50 miljoner kronor från överskottet för år 2007 ska användas till skulden.

Förslaget är att kommunen ska sätta av 150 miljoner kronor under en treårsperiod, säger Gunilla Edvinsson.

2007 var ett gott år ekonomiskt. 2008 och 2009 ser inte ut att bli lika ekonomiskt framgångsrika, överskotten riskerar att bli mindre.

Pensionsskulden beräknas på flera olika sätt. Den största delen består av 1,1 miljarder kronor som ligger som en ansvarsförbindelse men inte finns med i den kommunala balansräkningen. Den gäller pensioner som tjänats in före 1998.

Under förra året satte kommunen också av 97,6 miljoner kronor i sin balansräkning till pensioner och löneskatt. Det gäller pensioner som är intjänade efter 1998. 

Beräkningarna av hur stor kommunens pensionsskuld är görs av andra pensionsadministratörer. Då görs antaganden bland annat om inflationen, löneutvecklingen liksom fördelningen mellan män och kvinnor. Förväntad livslängd är en annan parameter. Förutom att sätta av pengar till pensionerna ska kommunen också ha en ny policy för hur miljonerna ska förvaltas.

Den frågan arbetar vi med nu, säger Gunilla Edvinsson och räknar med att ett förslag ska finnas framme efter sommaren.

Risker ska vägas mot avkastning. Konsulthjälp från olika håll är inkopplade.

Ann Sjöblom

[email protected]

Mer läsning

Annons